Počeo peti Kaleidoskop kulture: Više od 100 umetničkih programa na 27 lokacija

Peti Kaleidoskop kulture počeo je danas i do 4. septembra će obuhvatiti više od 100 umetničkih programa, na 27 lokacija u novosadskom Distriktu.
Publika će pratiti programe otvaranja na izvođačkim i muzičkim scenama, na dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima u Distriktu, poput Fabrike, Radionice, Biroa, Skladišta, Gvožđare i Lančare, gde je očekuju 22 izložbe, 12 filmskih projekcija, kao i 22 koncerta, različiti performansi, tribine i paneli, koji okupljaju 400 umetnika i umetnica iz 40 zemalja.

Otvaranje manifestacije je obeležila jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi "Autokorekt" umetničkog kolektiva "Karakatag", koja se prostire duž 300 kvadratnih metara na fasadi Fabrike.

Svojim medijskim sadržajima i kretanjem, sistem robotizovanih mašina i uređaja stvara specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu.
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju i tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što je Kaleidoskop kulture ocenjen kao izuzetan i inovativan program u Evropi i što se uspešno ostvaruju zacrtani ciljevi kulturne politike Novog Sada.
 
"Promenjena je slika Novog Sada na bolje. Postalo je veoma očigledno da nam je kultura prioritet. Velike su investicije Grada, Države i Evropske unije, i sada naš grad omogućava odlične uslove za umetnost, stavralaštvo, kreativne industrije, a sve je bazirano na principima umrežavanja, sinergije, participativnosti i inovativnosti. Slika našeg grada razvijaće se dalje, a posebno na polju kulture, i drago mi je što ostavljamo legat budućim generacijama, a pre svega jedan otvoren pristup gradske administracije prema svima koji deluju u kulturi, bez obzira na to da li je reč o institucionalnoj, ili vaninstitucionalnoj sceni", naglasio je Dalibor Rožić.  
 
U izvođačkoj umetnosti, prvog dana Kaleidoskopa kulture, dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupila je sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji je umetnički i kritički odgovor na čuveni slet "Nasuprot vetru - odgovor na slet". Program će se nastaviti do 4. septembra u Distriktu, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja mogu se pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture kaleidoskopkulture.com.
 
Ulaz na sve programe otvaranja je slobodan. Saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta - oko košarkaškog terena.
  • ka le di os kop

    02.09.2022 07:43
    Moram vas ispraviti: Fabrika je onaj prvi objekat u nizu do ulice, ostali objekti do njega na kojima je nova instalacija, nisu Fabrika.

    Da se ne zbunjujemo lutajući po Kineskoj, pardon, Kreativnom distriktu.
  • igorovsky

    02.09.2022 06:46
    Just wondering
    A kol'ko to struje troši
  • Milan

    01.09.2022 23:12
    Super

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti