FOTO: Umetnica sa polaznicima ŠOSO "MIlan Petrović" izradila taktilne objekte po uzoru na novine

Vizuelna umetnica Milica Dukić upravo realizuje umetnički projekat "Tekstilne (taktilne) novine" sa učenicima ŠOSO "MIlan Petrović", koji obuhvata realizaciju tekstilnih objekata po uzoru na novine.

Ovaj inkluzivni projekat realizuje udruženje "Reaktor" u saradnji sa Savezom slepih i slabovidih, kao i sa stručnim osobljem ŠOSO "Milan Petrović".

Realizacijom tekstilnih objekata po uzoru na dnevne novine iz Srbije (Blic, Večernje novosti, Danas), Mađarske (Blikk) i Poljske (Super express), problematizuje se količina i kvalitet (vizuelnih) informacija koje dobijamo listanjem/čitanjem dnevne štampe.

Projekat takođe ukazuje na šire društvene teme, kao što su neinkluzivnost dnevnih novina i masovne kulture uopšte, inkluzivnost savremene umetnosti, kreativni doprinos kroz participativne projekte, blagodeti + saradnje obrazovnih i kulturnih institucija sa umetnicima i nezavisnom scenom. 
 
 
Tekstilne novine to postižu tako što su inkluzivne na nekoliko nivoa: kroz proces stvaranja tekstilnih objekata (korisnici škole direktno učestvuju u kreiranju savremenog umetničkog dela kroz odabir tehnike veza, boje konaca, stilizaciju vizuelnih materijala, izradu veza), time što vezene "stranice" mogu da iskuse i slepi i slabovidi, kao i izlaganjem i prezentacijom u nekoliko ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu, čime se savremena umetnost direktno donosi i njihovim korisnicima.
 
Prezentacija projekta odvijaće se na više mesta u Novom Sadu, u ograncima Gradske biblioteke:
  • 12–17. septembar: "Đura Daničić", Dunavska 1,
  • 19–23. septembar: "Biblioteka saveza slepih", Svetozara Miletića 28,
  • 26–30. septembar: "Stevan Sremac", Narodnih heroja 5,
  • 03–07. oktobar: "Danilo Kiš", Narodnog fronta 47, Liman,
  • 10–14. oktobar: "Žarko Zrenjanin", Dušana Danilovića 12, Novo naselje
Početak prezentacije projekta planiran je 12. septembra u 12 časova u prostorijama Gradske biblioteke "Đura Daničić", Dunavska 1.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti