Profesorka o spomeniku na Limanu: Decu vodimo na godišnjicu Novosadske racije, a dižemo sramotu

Sramno je da se u Novom Sadu podiže spomenik "nevinim žrtama 1944/45. godine", kada se među njima nalaze i ratni zločinci, poručeno je sa tribine "Spomenik koga neće biti" održanoj juče ispred SNP-a.
Profesorka o spomeniku na Limanu: Decu vodimo na godišnjicu Novosadske racije, a dižemo sramotu
Foto: 021.rs
"Sramno je da svakog 23. januara vodimo decu na komemoraciju žrtvama Novosadske racije kada se političke strukture prosto utrkuju ko će potresnije govoriti, a da već nekoliko godina unazad iste te strukture zagovaraju izgradnju spomenika na kojem treba da stoje imena onih koji su odgovorni za Raciju", kazala je sociološkinja i profesorica u jednoj novosadskoj gimnaziji Marija Vasić.
Na pitanje kako je moguće da se u Novom Sadu podiže ovakav spomenik, Vasić je odgovorila da je "sve moguće, zato što se nacionalisti i revizionisti svih naroda najbolje razumeju".
"Ovo će biti spomenik naše sramote. Nadam se da ćemo mirnim putem uspeti ovo da sprečimo. Pokušavamo ovim razgovorima da osvestimo ljude. Kako će se završiti, ne znamo", kazala je ona.
 
Prema njenim rečima, apsurdno je to što učenike uči o Novosadskoj raciji i Holokaustu kada se, s druge strane, gradi spomenik na kojem se nalazi ime Janoša Tota, poznatog po tome što je ubio petoricu braće Jovandić pred njihovom majkom.
 
"Ja lično osećam odgovornost da o ovome ne ćutim. Na časovima učimo da zločinci imaju svoje ime i prezime, kao i žrtve. I onda među prvih deset imena na spomeniku nevinim žrtvama osvane ime Janoša Tota. Revizijom ovakvih imena se brišu njihovi zločini", navela je Vasić.
 
Istoričar Milovan Pisari rekao je da ovaj oblik revizionizma nije svojstven samo Srbiji i Balkanu, već da je to slučaj u celoj Evropi.
 
"Ako uzmemo u obzir Mađarsku, tamo ima mnogo spomenika koji su posvećeni mađarskim fašistima, u baltičkim zemljama postoje spomenici koji su posvećeni kolaboracionistima, u Italiji takođe. Ja ne mislim da je to problem Novog Sada i Srbije, već problem čitave Evrope. Za one koji hoće da dignu spomenik ti ljudi nisu zločinci, već žrtve komunizma. To je promenjena perpsketiva", naveo je Pisari.
 
Istoričar Uglješa Belić ocenio je da je "posebno apsurdno" to što je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije dodelio crkveni orden mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, samo nekoliko dana nakon što je u mađarskom parlamentu u Budimpešti postavljena bista Hitlerovom saradniku Miklošu Hortiju.
 
"Srpski i mađarski politički sistem imaju dosta sličnosti koje za cilj imaju rehabilitaciju onoga što je nepojmljivo", ocenio je Belić.
 
Tribinu je organizovalo 15 nevladinih i političkih organizacija koje su pokrenule peticiju "Reci NE spomeniku fašistima".
  • Marko

    13.09.2022 14:20
    @:/

    Ово је толико погрешно размишљање
  • Ovdašnja

    08.09.2022 13:39
    Zanimljiva tribina, na žalost mali broj posetilaca, i naj(ubi)tačniji komentar g-dina Igora Mihaljevića pred kraj.
    Hvala svima i do pobede.
    SFSN
  • andrija

    08.09.2022 13:35
    Mene zanima
    Kada ce krenuti izgradnja spomenika nacionalne sramote ostavljenih gradjana kada nisu smeli ni Beogradu da se priblize. Ovo pitam posto se samo grade i asfaltiraju razni spomenici domovi kulture a nesto malo ili nikako fabrike ili neki razvoj sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti