Lansiranja kraj Novog Sada: Svetsko finale raketnog šampionata na aerodromu na Čeneju

Svetsko finale raketnog šampionata održaće se od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej.
Lansiranja kraj Novog Sada: Svetsko finale raketnog šampionata na aerodromu na Čeneju
Foto: Pixabay

Na šampionatu su učestvovale 62 zemlje, a njih 15 je stiglo do finala. 

Po rečima direktora Svetskog finala, Dušana Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, u pitanju je međunarodno takmičenje otvoreno za elitne takmičare iz celog sveta, a tu su i studentski timovi. 

On ukazuje da se pobeda na ovom takmičenju smatra najvišim dostignućem u oblasti svemirskog inženjeringa.
 
"Nakon održavanja Međunarodnog takmičenja u Srbiji u oktobru 2019. godine, kao pilot projekta, Srbija i Indija su se dogovorile da pokrenu inicijativu za osnivanje CanSat/raketnog šampionata na globalnom nivou, radi podizanja ovog programa na viši nivo, uključivanja većeg broja zemalja i studenata, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa. Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole, a sam proces je u toku", kaže Radosavljević.
 
Radosavljević je u razgovoru za Televiziju Nova naveo da će 25. septembra, u 10 časova, na Čeneju, biti lansirano 20 malih raketa i satelita, te da će javnost to moći da vidi.
"Postoje dve misije kada su u pitanju ova lansiranja. Prva je ta da se meri zagađenost vazduha, a druga je fizička promena na samom 'can (konzerva) set'-u kada se pošalje signal sa zemlje. Moramo vizuelno da vidimo i mi, i žiri i publika, da se nešto desilo na satelitu da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu", poručuje on.
 
Događaj će se održati 25. septembra, sa početkom u 10 časova, na aerodromu na Čeneju.
  • Laki

    09.09.2022 23:05
    Nasa
    Ima svi da nam pozavide na lansirnim rampama,Zeljko ce biti vodeci sa njegovim letelicama
  • Dondon

    09.09.2022 15:20
    Dali je to onaj aerodrom što se Bojan Pajtić hvalio da će biti naj savremeniji a ne nekakva livada???
  • Samo kvalitet

    09.09.2022 12:33
    za nas komitet
    Naravno da "Komitetu za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada" samo fali naucni istrazivac Zeljko Mitrovic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti