Dve godine od borbe protiv "Novog Sada na vodi" i inicijative "Vidi, gari, ne može"

Obeležava se dve godine od početka protesta protiv izgradnje "Novog Sada na vodi" i začetka inicijative "Vidi, gari, ne može".
Kako u saopštenju podseća Pokret Novi optimizam, na početku su pozvane sve stranke demokratske orijentacije, civilni sektor, pokreti, kao i sve zainteresovane strane i građani "koji su se protivili nakaznom urbanističkom rešenju, istovremeno insistirajući na izbegavanju podela na osnovu toga da li je neko organizovan u stranku, pokret, nevladinu organizaciju... da se pridruži skupu i iskaže svoje neslaganje."

"Potreba iskazivanja zajedništva oko ovakvih, za sve građane ključnih tema, suštinski je prioritet, te je svaka vrsta podele krajnje neodgovorno", navodi se u proglasu.

Tokom dve godine na skupovima protiv ovog projekta govorilo je više desetina ljudi, dok je više hiljada prisustvovalo događajima. Ukazano je i da je "budući projekat potencijalno visoko koruptivan, opasan po zdravlje i živote ljudi, posebno imajući u vidu planirano izmeštanje nasipa 500 metara u korito Dunava".
 
"Potencijalno se planira uništavanje prirodnog biljnog i životinjskog sveta, postoji opravdana bojazan od poplava i mogućnost uticaja na plovnost Dunava. U borbi protiv ovog projekta bio je formiran i "Živi zid" solidarnosti i otpora duž obale Dunava, "kako bi se poslala poruka naprednjačkom režima da se od borbe neće odustati", podsećaju u pokretu.
 
"Novi Optimizam je pokazao nameru da u borbi za odbranu Šodroša učestvuju svi - građani, nevladine organizacije i političke stranke. Time je poslata nedvosmislena poruka donosiocima nakaradnih odluka da ćemo se svi udruženo boriti protiv planiranog urbanističkog zlodela. Na ovaj način, Novi Optimizam je već počeo da stvara osnove svoje nove platforme - Nova odgovornost, usvojene na Skupštini održanoj u Beogradu. U najkraćem, odgovornost za činjenje i nečinjenje, odgovornost za ljude i životno okruženje, odgovornost u kući i na ulici, u svom kraju i državi - to je Nova odgovornost", zaključuje se u saopštenju. 
  • Novosađanka

    16.09.2022 23:32
    Potpisi
    Mene, kao Novosađanku, koja protestvuje protiv raznih zala poslednjih trideset godina samo zanima šta je ekipa iz priče uradila sa našim potpisima. Kažem našim jer sam takođe potpisala peticiju protiv tog projekta. Da, u priči su dve godine, ali jesu li išta uradili s pominjanim prikupljenim potpisima?
  • Bojan

    15.09.2022 12:20
    @marjan

    Svakom zdravom čoveku koji ima svoj život je prvo i osnovno odbojno da mu bahati mešetari uništavaju kraj u kojem živi. Ako su ti profesionalni aktivisti (što ovi svakako jesu) odbojniji od toga, onda nisi baš sasvim zdrav.
  • marjan

    15.09.2022 10:01
    kad je bio protest na novom naselju zbog garaže, deset garaša se nabili u sam centar protesta sa 150 obeležja garaške inicijative po kvadratnom metru čisto da se zna da su oni tu glavni (a nisu). tad su krenuli lokalci da odlaze uz komentare da se sve politizuje

    gospoda su profesionalni aktivisti a ne zabrinuti građani. njihove zamerke se možda poklapaju sa zamerkama koje i prosečan građanin ima, samo što gospoda fetišizuju protest, pištaljku, obeležja, i demokratske buzzwords, i to je sve vrlo odbojno svakom zdravom čoveku koji ima svoj život

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti