Prečistač otpadnih voda u Begeču u probnom radu do sredine sledeće godine

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču pušteno je u probni rad, koji će trajati do 9. juna sledeće godine.

Nakon probnog rada, postrojenje će biti predato "Vodovodu i kanalizaciji" na dalje upravljanje i održavanje, poručuju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču omogućeno je da postojeća kanalizaciona mreža bude dovedena u funkcionalno stanje, čime se rešava jedan od najkrupnijih komunalnih problema u ovom naselju, kažu u upravi. 

"Sam kompleks prečistača prostire se na površini od 1,5 ha, udaljenoj oko 500m od samog naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad-Bačka Palanka, a za kompletnu realizaciju ove investicije (uključujući i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa) izdvojeno je blizu 194 miliona dinara. Sem izgradnje samog postrojenja, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije realizovala je i izgradnju pristupnog puta. Radovi su izvedeni u produžetku Ulice Dositeja Obradovića, od ulice Petra Drapšina do prečistača, u dužini od oko 600m, a za ovu namenu izdvojeno je 24 miliona dinara", navode u upravi.
 
Predviđena je primena kombinovanog postupka mehaničko-biološkog prečišćavanja vode. Time će se, kako se navodi, zadovoljiti svi neophodni uslovi zaštite životne sredine, naročito zaštite okolnog zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda.
 
"Otpadne vode iz naselja se dovodnim kolektorom, iz pravca Ulice Dositeja Obradovića, transportuju do prečistača. Recipijent prečišćenih otpadnih voda iz naselja je reka Dunav (meandar Dunavac), a prečišćene otpadne vode neće ugroziti kvalitet vode u recipijentu. Izgradnja i puštanje u rad separatnog prečistača otpadnih voda značajna je iz razloga što se time omogućuje kvalitetniji život stanovnika Begeča i rešava problem sa pražnjenjem i prelivanjem septičkih jama. Na ovaj način znatno se utiče na očuvanje životne sredine jer se sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda", zaključuje se u saopštenju ove uprave.
  • Neko

    19.09.2022 07:29
    Svaka cast Begec!
    A kad ce NS??!!
  • Жоржо

    19.09.2022 06:32
    А Нови Сад?
    Да ли се зна кад ће Нови Сад изградити пречистач отпадних вода?
  • Jaja

    18.09.2022 22:50
    Samo me interesuje prioritet vlasti, kako to da je Begec dobio pre NSa? Jel to Begec veci zagadjivac?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti