FOTO Najveći stručnjaci u lečenju skolioze, zahvaljujući Novosađanima, na međunarodnom skupu u Atini

Vodeći svetski stručnjaci koji se bave lečenjem skolioze i drugih deformiteta kičmenog stuba okupili su se na trećem Međunarodnom ScoSym Simpozijumu, koji se proteklog vikenda održao u Atini.
FOTO Najveći stručnjaci u lečenju skolioze, zahvaljujući Novosađanima, na međunarodnom skupu u Atini
Foto: 021.rs

Inicijator skupa najvećih stručnjaka je novosadski međunarodno priznati Schroth instruktor i osnivač Scolio centra mr Nikola Jevtić, koji je godinama posvećen konzervativnom pristupu korekcije skolioze kod dece i primeni inovativnih metoda u radu. 

Fokus ovogodišnjeg ScoSym Simpozijuma bila je diskusija o najefikasnijim metodama prevencije skolioze, kao i o inovativnim metodama operativnog i neoperativnog lečenja skolioze.

Kao i prethodnih godina, učesnici simpozijuma učestvovali su u bogatom programu i razmeni znanja i iskustva. Predsednik ovogodišnjeg simpozijuma dr Teodoros B. Grivas podsetio je da su prethodni ScoSym simpozijumi organizovani u Srbiji, kada su svetski stručnjaci došli u Novi Sad na inicijativu mr Nikole Jevtića.
 
 
Kako je dodao, razmene iskustava poput ovih neverovatno su bitne za buduće generacije, za decu koja u velikom broju obolevaju od skolioze, a pravovremeno ovaj deformitet uspešno leče. Velike zasluge za organizaciju ScoSym-a u Srbiji prethodnih godina nosi mr Nemanja Dimić.
 
Ove godine su govornici bili vrsni stručnjaci iz zemlje-domaćina, kao i iz Nemačke, Engleske, Francuske, Poljske, Grčke i Italije. Kako saznajemo, sledeće godine će ScoSym biti organizovan u Istanbulu, te događaj koji je prvobitno krenuo iz Srbije dobija veliki međunarodni značaj.
 
 
Bitan deo simpozijuma bio je posvećen školskom skrining programu za skoliozu, koji je standard u razvijenim zemljama i podrazumeva rano uočavanje deformiteta u cilju prevencije razvijanja težih oblika skolioze. Upravo ovakav program je 2021. godine Scolio centar, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, gradskim sportskim savezom i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja, organizovao u novosadskim sportskim klubovima, gde je više od 200 sportista uspešno prošlo skrining.
 
U periodu od tri meseca, stručnjaci Scolio centra su sproveli testiranje u cilju otkrivanja ranih pokazatelja deformiteta, a sa decom u riziku od skolioze dodatno se radilo, u kontrolisanim uslovima, kako bi se sprečio razvoj deformiteta.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti