Planira se obnova kompleksa za plućne bolesti na Iriškom vencu, možda pređe u ruke privatnika

Nekadašnji bolnički kompleks za plućne bolesti na Iriškom vencu mogao bi, ako se pronađe rešenje za imovinsko-pravna pitanja, ponovo da bude u funkciji.

Trenutno je na ranom javnom uvidu Plan detaljne regulacije bolničkog kompleksa, koji će trajati do 12. oktobra, a koji bi mogao da posluži kao osnov da se ovaj kompleks obnovi i nadogradi novim objektima.

Reč je o kompleksu od osam objekata visokogradnje, dve transformatorske stanice, pristupnih staza i javne rasvete. Površina područja je 7,5 hektara.

Da je obnova bolnice kompleksno pitanje, pokazuje šaroliko vlasništvo nad objektima i zemljištem
 
Pravo korišćenja pomoćne zgrade površine 819 kvadrata ima Institut za onkologiju. Nešto veća zgrada, površine 1.120 kvadrata, sastoji se od dva poslovna prostora, od kojih je jedan u svojini manastira Staro Hopovo, dok na drugom pravo korišćenja ima Institut. U vlasništvu manastira je i pomoćna zgrada površine 373 kvadrata.
 
Mala pomoćna zgrada od 96 kvadrata u vlasništvu je Pokrajine, a koristio ju je Institut za onkologiju. Objekat površine 372 kvadrata predviđen je za rušenje. Tu je i zgrada od 156 kvadrata u vlasništvu Republike Srbije, kojoj pripada i deo parcele, kao i ostalo zemljište oko kompleksa.
 
Pet objekata koji se vode kao deo kompleksa, a koji su u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodine, više ne postoje. 
 
U sastavu kompleksa je još pet katastarskih parcela na kojima se nalazi jedan pomoćni i jedan privremeni objekat, dve transformatorske stanice i jedna trafostanica, kao i javni kolovoz i dva nekategorisana puta.
 
Kako se navodi u Planu, zelene površine na ovom području su nedovoljno uređene.
 
U Planu se ističe da je cilj rekonstrukcija i adaptacija postojećih objekata, ali i izgradnja novih.
 
Predlog osnovnih urbanističkih parametara za površinu kompleksa podrazumeva maksimalnu spratnost glavnih objekata do četiri sprata (plus prizemlje), dozvoljenu izgradnju suterenske etaže, kao i najmanje 40 odsto ozelenjenih površina.
 
Poseban problem predstavlja što je, iako postoji vodovodna infrastruktura, na području obuhvata plana tehničko stanje sistema veoma loše. Dotrajala vodovodna mreža iziskuje rekonstrukciju i dogradnju, kao i zamenu dotrajale opreme. 
 
Za potrebe izrade ovog plana urađena je i strateška procena uticaja na životnu sredinu koja je pokazala da plan može imati negativan uticaj na zaštićena prirodna dobra i biodiverzitet jer se nalazi u zoni nacionalnog parka, kao i na kulturno-istorijsku baštinu, ali ne na stanovništvo, zdravlje i druge vrednosti. 
 
Ovaj kompleks često je spominjan za vreme prvih nekoliko talasa korone, kada u bolnicama nije bilo dovoljno mesta za sve pacijente. Moguću obnovu opštinski zvaničnici pominjali su krajem 2021. godine, kada je načelnik Opštinske uprave Iriga Oliver Ognjenović rekao da izgradnju bolničkog kompleksa planira privatni investitor, ali o tome nije dao više detalja.
Inače, ovaj prostor je namenski izgrađen kao kompleks objekata dečijeg oporavilišta, a zatim je tridesetih godina prošlog veka prerastao u lečilište za tuberkulozu. Nakon Drugog svetskog rata, ustanova dobija naziv Bolnica za tuberkulozu i tu funkciju zadržava do ranih devedesetih godina prošlog veka.
 
Plan u celosti možete čitati na OVOM LINKU.

Teme

irig
  • Shonic

    30.09.2022 13:10
    Mesto je fantasticno..mislim da je to najbolja lokacija u Srbiji za bolnicu..kazu da ce biti Rehabilitacija.. Ako bude posteno napravljeno, konacno ce moci ljudi da dobiju pravu negu..defininitvno najvrednija lokacija na Fruskoj gori..
    Samo da ne upropaste sns-bagra..
  • Bubuleja

    29.09.2022 18:21
    Milenijum, Galens, Andrej....
    Čekamo dogovor i "nepristrasnu" komisiju koja će to da ugura u pravne tokove.
    Rezultat se zna, zamajavanje će potrajati.
  • TT

    29.09.2022 16:13
    od prošle godine plakat stoji
    Prošle godine je tu stajao privatni plakat tog kompleksa.
    Sad kad bude tunel i posle nema više toliko saobraćaja preko venca, stižu lopovi da kupe sebi za tepsiju ribe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti