FOTO: Kuća Rakije I VINA (KRIVINA) - umetnost uživanja u najboljim pićima

Kuća Rakije I VINA nalazi se na uglu Sremske i Maksima Gorkog - i baš na ovoj krivini u lokalu "Krivina" kreira se hedonizam.
FOTO: Kuća Rakije I VINA (KRIVINA) - umetnost uživanja u najboljim pićima
Foto: 021.rs (Nikola Rađenović)

U teoriji, hedonizam je način življenja zasnovan na kvalitetno provedenom svakom trenutku. Za mnoge, hedonizam predstavlja stil i sam smisao života.

U praksi, hedonizam se postiže boravkom u prijatnom ambijentu, dobrom društvu, uz čašu finih vina, rakija i drugih žestokih alkoholnih pica, uz lagani džez u pozadini.

Takvo iskustvo, po sopstvenom priznanju, donose u specijalizovanoj prodavnici vina, rakije i viskija sa barom za degustaciju - "KRIVINA" u Novom Sadu, čiji je naziv nastao skraćivanjem punog naziva "Kuće Rakije I VINA". 
 
Koncept ovog lokala, koji ovog meseca proslavlja godinu dana od otvaranja, jedinstven je u Srbiji. Pre svega, reč je o prodavnici u kojoj se može naći veliki izbor vina i spirita iz celog sveta, kao i određene ekskluzivne berbe i retka izdanja istih. Osim prodavnice, tu je i bar za degustaciju sa ciljem da se omogući posetiocima da isprobaju svako piće pre kupovine istog.
 
 
"Krivina" u svom asortimanu ima više od 500 vrsta vina, 100 vrsta spirita, više od 80 vrsta rakija, kao i ručno rađene čokolade premijum kvaliteta, kraft piva, poklon setove i opremu za duvanske proizvode. 
 
Svaki artikal u prodavnici temeljno je biran kroz određene faze selekcije, pre izlaganja na police. Da bi sastavili ovaj prestižni asortiman, tim koji vodi "Krivinu" obišao je mnoge vinarije i destilerije. Reč je o edukovanim profesionalcima - somelijerima, koji ipak kao svoju najveću prednost ističu to što su u ovom poslu strastveni.
 
Od retkih etiketa koje se mogu naći u "Krivini", izdvajaju se višestruko nagrađivani "Momentum 2017" vinarije Veritas ocenjen zlatom na prestižnom međunarodnom ocenjivanju vina u Londonu - Decanter, "Probus 2018" vinarije Mrđanin, ocenjen duplim zlatom na Balkanskom međunarodnom vinskom takmičenju - BIWC, koje je toliko retko da ne može više da se kupi ni u samoj vinariji, zatim "Merlo" vinarije Zvonko Bogdan koji je pravi raritet, "Rodoslov 2016" vinarije Aleksandrović, "Zlatni Tok 10", destilerije Tok  i mnoge druge. Tu je i ponuda ekskluzivnih vina iz celog sveta kojih je teško pronaći u asortimanima čak i u Parizu i Njujorku.
 
 
Ono po čemu se Kuća Rakije I VINA još izdvaja su i pristupačne cene, koje su u većini slučajeva iste kao i u vinarijama i destilerijama.
 
"Ne postoji jeftinije mesto u državi za konzumiranje ekskluzivnih pića",kažu u "Krivini".
 
Čitava ponuda dostupna je i za degustaciju u samom lokalu. Kako kažu u "Krivini", nema flaše koja ne može da se otvori ako gost želi da proba. Upola cene moguće je popiti i pola čaše, dok se ne odlučite za piće koje vam najviše odgovara. Lokal je opremljen i enomatima, uređajima za duže čuvanje vina, koji drže bocu zatvorenom kako ne bi došlo do kontakta s vazduhom. Zahvaljujući istom, ekskluzivna vina mogu se poručiti na čašu, što je za Srbiju jedinstven slučaj. 
 
 
Sve upotpunjuju i hedonistički duvanski proizvodi poreklom sa Kube ili Kariba, uz prateći program, odnosno kompletnu opremu za uživanje u cigarama. 
 
Posebnost "Krivine" prepoznao je i čuveni francuski restoranski vodič "Gault&Millau" koji je ovaj novosadski lokal uvrstio u najbolje među manje od 200 u Srbiji. U opisu francuskog vodiča ocenjuje se da je u "Krivini" sve, od usluge do ponude, podređeno užitku u pažljivo izabranom piću.
 
 
Može li se hedonizam naučiti?
 
U današnje užurbano vreme čini se da je hedonizam nepravedno gurnut u zapećak, u korist brzih života. 
 
U "Krivini" tvrde da hedonizam može da se nauči, pa zato nude edukacije iz ovog jedinstvenog filozofskog pristupa životu.
 
Svake srede se ovde organizuju degustacije i edukacije. Ponekad su "na tapetu" vina, ponekad rakije. Degustiraju se i džinovi sa različitim začinima, ali i viskiji, konjaci i rumovi uz odabrane cigare. 
Svako može da učestvuje, jer nije reč o profesionalnim degustacijama, već o neformalnim degustacijama edukativnog karaktera koje podstiču aktivno uključivanje i diskusiju o temi dekustacije.
 
 
Na primer, u zavisnosti od teme, posetioci isprobavaju obično šest različitih stilova jedne sorte vina, u prijatnom ambijentu. Edukovani somelijeri, brend ambasadori ili tehnolozi predstavljaju učesnicima kako se piće proizvodi, kako se pravilno ispija, koje note se osete, kakvi mirisi i ukusi, i ostale karakteristike. Uz pića, služi se i odgovarajuća hladna plata. 
 
Gosti imaju neko vreme da im se ukusi i utisci slegnu i da procene šta im se najviše sviđa. Nakon toga se sprovodi neformalno ocenjivanje, na obostranu korist i gostiju i lokala. Gosti shvate šta najviše vole da piju, a "Krivina" otkrije šta se krajnjim konzumentima najviše sviđa. 
 
Jednom do dva puta nedeljno organizuju se i muzički programi. Za potpun doživljaj i pravilan pristup hedonističkom iskustvu koje se ovde nudi, u lokalu se pre svega organizuju džez svirke. 
 
 
Degustacije u "Krivini" se zakazuju, a odabrane teme i termine možete pratiti na Instagram stranici. Sve važne informacije možete dobiti i na Fejsbuk stranici lokala, dok se novosti u vezi sa ponudom vina, cene i sve ostalo vezano za asortiman mogu pronaći na sajtu krivina.rs.
 
Teme i termin degustacija u "Krivini" prethodno se najavljuje nekoliko dana ranije na društvenim mrežama. Sve važne informacije možete dobiti na Instagram i Fejsbuk stranicama lokala, dok se novosti u vezi sa ponudom vina, cene i sve ostalo vezano za asortiman mogu pronaći na sajtu krivina.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti