Počinje Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu: Radionice, kviz, diskusije i druge aktivnosti

Festival mentalnog zdravlja, sedmi po redu, počinje 10. oktobra, na Svetski dan mentalnog zdravlja i uključuje niz aktivnosti na više lokacija u Novom Sadu, Subotici, kao i onlajn.

Slogan ovogodišnjeg izdanja festivala je "Kultura i mentalno zdravlje", u nameri Instituta za javno zdravlje Vojvodine i partnerskih organizacija da podignu svest o povezanosti kulture, mentalnog zdravlja, blagostanja pojedinaca i zajednice u kojoj živimo.

U najavi su radionice, interaktivna predavanja, tribine i okrugli stolovi, nagradni konkursi, filmske projekcije sa diskusijom, izložbe, interaktivni performansi i šiz (pab) kviz.

Kultura se može ogledati u našim verovanjima, običajima, mitovima, umetnosti, pretežnim humanističkim praksama u zajednici (volontiranje, mentorstvo, donatorstvo), u tome šta doživljavamo kao dobro i poželjno, šta smatramo moralnim, šta je za nas prijateljstvo, brak, religioznost, kako se odnosimo prema mladima, starima, odgajanju dece, poslovnim kolegama, organizacijama i institucijama i slično. 
 
Ova pitanja nisu univerzalno definisana i, ako pogledamo širom sveta, primetićemo da različite kulture imaju različite izraze, obrasce, pisana i nepisana pravila koja "usmeravaju" ponašanje pojedinaca i zajednice.
 
Način na koji se ponašamo, razmišljamo ili komuniciramo, kulturne norme i pravila mogu u velikoj meri da utiču na definisanje i doživljaj mentalnog zdravlja. Tako, na primer, kultura utiče na to koji oblici ponašanja će se smatrati psihosocijalnom poteškoćom, kako će se zajednica odnositi prema osobi ili grupi za koju smatra da ima poteškoću. Kultura može da utiče na to kako njeni pripadnici/e ispoljavaju određene psihološke poteškoće, kako ih objašnjavaju i kako sprovode tretman.
 
Tokom kampanje biće pokrenuta pitanja kako različiti aspekti kulture mogu da utiču na mentalno zdravlje, kakva je kultura brige o mentalnom zdravlju u našoj zajednici i društvu, u kojoj meri kultura brige zavisi od ekonomskih sistema i društvenih procesa, na koji način kreiramo i koristimo različite resurse u zajednici i na koji način pristupamo tretmanu problemima mentalnog zdravlja. 
 
Poseban aspekt kampanje biće posvećen načinu izražavanja kulture (umetnosti, književnosti, komunikaciji) kao važnom resursu zajednice u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja.
 
Događaji tokom festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju resursa u zajednici i društvu, koji mogu doprineti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja.
 
Festival mentalnog zdravlja traje do 20. oktobra, a celokupan program manifestacije dostupan je OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti