Dveri: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu da raskine saradnju sa "Rio Tintom"

Predsednica pokreta Dveri za Vojvodinu Ivana Stojanović pozvala je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu da raskine saradnju sa kompanijom "Rio Sava", ćerkom firmom "Rio Tinta".
Dveri: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu da raskine saradnju sa "Rio Tintom"
Foto: 021.rs

Dveri se pozivaju na prošlonedeljno otkriće portala 021.rs da su Poljoprivredni fakultet i "Rio Sava Exploration" početkom ove godine potpisali Memorandum o poslovnoj saradnji. To je, kako su rekli na Poljoprivrednom fakultetu za 021.rs, urađeno na inicijativu kompanije, a u vezi sa eventualnim savetodavnim uslugama iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Memorandumom, u koji je 021.rs imao uvid, utvrđuju se osnove za međusobnu saradnju između Fakulteta i kompanije, a "imajući u vidu da Fakultet i kompanija imaju zajedničke interese i vrednosti u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije".

Ivana Stojanović iz Dveri poručuje da je "jasna namera da se finansiranjem i stipendiranjem stručnjaka kroz master radove i doktorate na Poljoprivrednom fakultetu stvori jaka sfera uticaja i baza podrške za njihove dalje projekte i angažovanje u rudarenju litijuma u Srbiji".
 
"Oni bi tako mogli da se u tim projektima pozivaju na naučne stavove, gde bi iza sebe imali i stručnjake koji će postati njihovi zastupnici za ostvarivanje isključivo interesa kompanije. Ti interesi bi vrlo lako mogli da budu protivni interesima Srbije, odnosno njenih građana i protivno zaštiti životne sredine i očuvanju zdrave hrane, vode i vazduha", navodi Stojanović.
 
Iz tog razloga, iz Dveri pozivaju fakultetu da raskine saradnju sa "Rio Tintom" zbog "svih eventualnih neželjenih efekata koje saradnja sa ovom kompanijom može dovesti". 
  • a

    04.10.2022 17:05
    Dveri rade za zapad i lazna su desnica...nadam se da gresim.
  • Pikac

    04.10.2022 14:10
    Uzas
    I kakvi ce ti "doktorati" biti, kad se rade po narudzbini i za racun "Rio Tinta"? Isto kao i elaborat i nalaz "Instituta" Jaroslav Cerni, o uslovima devastacije obale Dunava na Sodrosu. A doktori ce biti na nivou Dr Malog, Dr Sapica, Dr Jorgovanke....na popisu se ne izjasnjavam kao Srbin, sramota me je...
  • Student

    04.10.2022 13:16
    Odgovor Profesoru
    Svi mi na fakultetu vrlo dobro znamo kome najveći deo para uvek legne u džep. Nažalost deli ih i sa nekim studentima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti