Izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" od petka u Galeriji Matice srpske

Velika monografska izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" svečano će biti otvorena ovog petka, 7. oktobra, u Galeriji Matice srpske.
Autori izložbe su dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog autorke dr Snežane Mišić.

Stvarajući neprekidno više od osam decenija, Uroš Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa više od 1.700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata više od 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

Pod Galerijskim krovom okupljena su umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. 
 
 
Osim umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti. 
 
Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi su dostupni crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.
 
Izložba je prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio opisima na izložbi, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga. 
 
Tokom trajanja izložbe, posetioce očekuje kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13.00 i 17.00 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19.00 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik. 
 
Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz novi edukativni program "Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić" i kreativne radionice subotom, dok će se za mlade organizovati radionice "Predić kao strip junak", a za osobe trećeg doba program "Predić u koferu". 
 
Takođe, u najavi su i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.
 
 
Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost u zemlji i u inostranstvu biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme "prošeta" izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Svečano otvaranje je u 20 časova, a izložbu možete da pogledate u radno vreme Galerije Matice srpske do 31. januara 2023. godine.

  • ПОЗИТИВА

    06.10.2022 14:11
    Коначно нешта позитивно у мору негативних информација.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti