Protest ispred OŠ "Jožef Atila" zbog izbora za direktora škole, nastavnicima prećeno otkazom

Grupa roditelja dece koja pohađaju OŠ "Jožef Atila", kao i deo zaposlenih večeras su protestovali ispred ove telepske škole.
Protest ispred OŠ "Jožef Atila" zbog izbora za direktora škole, nastavnicima prećeno otkazom
Foto: 021.rs
Oko 100 okupljenih nosilo je transparente "Deca na prvo mesto", "Izbor bez izbora", "Stop - SNS zona škole", kao i "Podrška majkama Pećinaca".
 
Skup je organizovao deo kolektiva i roditelja, koji tvrde da su izbori za novog direktora škole, koji traju već osam meseci, politički instruisani.

Zaposleni su ušli u školu da izraze svoj protest zbog načina na koji je tekao treći krug konkursa, od izbora članova školskog odbora iz reda zaposlenih, do imenovanja izborne komisije bez izjašnjavanja većine na nastavničkom veću.

Međutim, pošto nisu dobili reč kada su ušli, pokušali su da napuste školu, ali je samo njih 11 uspelo da izađe, jer su ostali zaključani.
 
Kako navode okupljeni, njihovi zahtevi su izbor školskog odbora i konkursne komisije po propisanim procedurama, odgovornost prosvetne inspekcije zbog propusta u radu tokom nadzora kada su poništena dva konkursa i prestanak svih pritisaka na zaposlene koji ne žele trenutnu v.d. direktorku na čelu ove ustanove.
 
Nastavnici škole "Jožef Atila" tvrde da su dobili prethodno od sekretara škole poruku u kojoj im se indirektno preti otkazima, ukoliko se pojave na današnjem protestu.
 
U poruci se nastavnicima sugeriše da "otvore oči", jer će se "u narednim godinama broj odeljenja, a time i nastavnika smanjivati".
 
Sve se dešava uoči trećeg pokušaja da se održe izbori u toj školi, u kojima učestvuje samo jedna kandidatkinja bliska Srpskoj naprednoj stranci, nakon što je školska izborna komisija eliminisala kandidatkinju koja je u prva dva kruga dobila ubedljivu podršku kolektiva.
  • Kili

    08.10.2022 22:09
    Kokan
    Pogrešno si razumeo. Ne treba polovina glasova. I sa 5 glasova može biti direktor. Nastavničko veće daje mišljenje, ne bira direktora, školski odbor takođe, a roditelji još manje. Sve je ovo farsa. Bira ministar.
    Zakon je jasan, samo treba čitati.
  • Insajder

    08.10.2022 21:48
    @Kokan
    Da su pametnjakovići ostali i glasali protiv, umesto što su bojkotovali, kandidatkinja ne bi dobila većinu. Bilo ih je i više nego dovoljno za kvorum i bez nekolicine koja je napustila sednicu. Međutim, drugi bi bio rezultat da su ostali i glasali. Verovatno su oni i izašli jer su imali dogovor sa kandidatknjom pobednicom. Ne znam zašto bi inače prepustili svoje glasove. Politika su i jedni i drugi. Niko tu zapravo i ne misli o deci. Samo o foteljama.
  • kokan

    08.10.2022 19:25
    Bravo
    Ako sam razumeo "buduca" sns direktorka(iako jedini kandidat),nije dobila ni polovinu glasova clanova kolektiva.Sta to znaci?Ne moze biti direktor(kratko i jasno)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti