FOTO Novosadski stručnjaci ugostili strane kolege: Zajedno rade na inovacijama u praćenju skolioze

Novosadski stručnjaci, u saradnji sa kolegama sa britanskog Univerziteta Stafordšir razvijaju inovativni metod praćenja napretka u tretmanu skolioze, a pokreću i savremenu laboratoriju za biomehaniku.
FOTO Novosadski stručnjaci ugostili strane kolege: Zajedno rade na inovacijama u praćenju skolioze
Foto: 021.rs

Reč je o primeni tehnologije i softvera koji u Novom Sadu, za sada, postoji u Scolio Centru.

Studentkinja doktorskih studija Univerziteta Stafordšir Silvija Kirali provela je dva meseca u Novom Sadu, ali i na inostranim putovanjima sa timom Scolio Centra. Njihov zajednički cilj je primena najnovije tehnologije u lečenju mnogih deformiteta, a naročito vrlo zastupljene skolioze kod dece i odraslih.

Zajedno sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i dvojicom stručnjaka - Filipom Lazićem i Bojanom Raškovićem, testiraju i uče o primeni "3D Motion Capture" programa, odnosno sistema "Vicon", koji se već primenjuje u drugim oblastima savremene medicine, ali i u sportskoj medicini.
 
Silvija Kirali za 021.rs kaže da se 3D Motion Capture primenjuje i u filmskoj, IT i drugim industrijama za kreiranje pokreta i posmatranja ljudskog kretanja, a sve pod okriljem biomehanike. Njena namera je da novosadske stručnjake obuči za primenu "Vicon" programa u radu sa deformitetima kičme, a kako bi se značajno unapredio tretman i obezbedio bolji kvalitet života pacijenata.
 
"Spojio nas je naš supervizor prof. Nachiappan Chockalingam, direktor Centra za biomehaniku i rehabilitacione tehnologije na univerzitetu, s idejom razmene znanja i iskustva u oblasti lečenja deformiteta kičme - ali priča je zapravo mnogo šira od toga. Ceo sistem se oslanja na snimanje pokreta tačno definisanih delova tela pomoću markera pokreta, postavljenih na precizne lokacije zglobova, a potom na praćenje promena u kretanju kroz vreme. Ovo je jedini način na koji vi precizno i bezbedno možete da pratite pokret celog tela iz zglobova, a kada govorimo o skoliozi, zaista govorimo o napretku koji počinjemo da beležimo. Pacijente snimamo pre, tokom i nakon neophodnih vežbi koje odredimo za njihov stepen skolioze, a iako su podaci još uvek u obradi, već sada se vidi ogroman pomak. Takođe, veliki benefit ove aparature je što nema nikakvog zračenja i osobe se mogu snimati više puta dnevno bez ikakvih posledica", kaže ova stručnjakinja za 021.rs. 
 
 
Nikola Jevtić iz Scolio Centra godinama se fokusira na unapređenje tretmana skolioze, naročito kod dece. Kako navodi, ovaj sistem koristi se kako bi stručnjaci mapirali najbolje vežbe za pojedinačne pacijente, što na duže staze dovodi do njihovog najvećeg napretka.
 
"Pacijente smo stavljali u različite poze, navodili ih na različite aktivnosti i primetili smo da različito koriste karlicu, zglobove, vidimo bolje kretanje primenom 'Vicona' i korekcije tretmana. Skolioza pogađa celo telo i zato je bitno da znamo da koristimo 3D Motion Capture i 'Viacon', da analiziramo podatke i da razmenjujemo znanja jer ćemo na taj način, ja zaista mislim, uspeti da podignemo korekciju deformiteta kičmenog stuba na izuzetno visok nivo u svetu, a naročito kod nas", smatra Jevtić.
 
Zahvaljujući primeni ovog sistema, napredak pacijenata moći će da se prati godinama, a svaka eventualna potreba za korekcijama uhvatiće se u samom početku, što će skratiti proces lečenja i omogućiti ljudima sa deformitetima da imaju bolji kvalitet života.
 
"Roditelji dece napredak u lečenju skolioze najčešće gledaju samo na randgenskim snimcima, ali ovi snimci nužno ne daju kompletnu sliku deteta. Sada zapravo, kroz primenu ovih novih sistema, možemo da dokažemo da određeni tretmani i vežbe daju rezultate, ali i da se unapređuju dnevne aktivnosti na način koji će im najviše ići u prilog", dodaje Jevtić.
 
 
3D Motion Capture svoju primenu već ima u oblasti kojom se Silvija Kirali prevashodno bavi, a to je biomehanika u sportu. Konkretno, posmatrajući pokrete sportista, proizvođači uložaka za obuću mogu da kreiraju tačno adaptirane uloške za potrebe različitih sportskih disciplina, što dovodi i do boljeg zdravlja, ali i performansa sportista.
 
"Ovo se, zapravo, u sportskoj industriji već sada radi i veliki proizvođači patika koriste 3D Motion Capture za svoje modele obuće. Mislim da je bitno da ove metode uđu i u ustanove gde mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način, ali da bi se to dogodilo, stručnjaci moraju da znaju da koriste ovaj program. Zato ćemo insistirati na produbljivanju međunarodne saradnje i razmeni 'mozgova' na većem nivou, kako bismo normalizovali nove metode u više oblasti medicine, uključujući hirurgiju, gde se već koristi u pojedinim zemljama kao sistem koji povećava preciznost ugradnje implanta", kaže naša sagovornica.
 
Naši sagovornici slažu se da je primena ovakvih metoda budućnost, ako ne i sadašnjost. Osim 'Vicona', stručnjaci se uzdaju i u primenu drugih sistema za praćenje aktivnosti mišića i sile podloge u toku kretanja, a budući da je sve to vrlo bitan činilac u pravilnom kretanju.
 
"Ovo je jako zdrav projekat koji ima ogroman benefit za osobe sa deformitetima, problemima sa kretanjem, a i za čitavo čovečanstvo. Ovo je nešto što mi zaista najviše znači - znati da će deca imati mnogo kvalitetniji tretman u korekciji deformiteta kičmenog stuba, što je boljka ovog veka i sigurno će biti još zastupljenija kod mališana", navodi Nikola Jevtić, osnivač "Scolio Centra".

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti