Sindikat: Nastavlja se kriza na naučnom institutu u Novom Sadu, ukinuti važni istraživački centri

Samostalni sindikat na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu tražiće od Ministarstva tumačenje odluke rukovodstva instituta da "ukine istraživačke centre" novom sistematizacijom.
Sindikat: Nastavlja se kriza na naučnom institutu u Novom Sadu, ukinuti važni istraživački centri
Foto: Pexels

Ovaj sindikat je, kako se navodi u saopštenju, bio protiv predloženih izmena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta Instituta (FINS), ali je dokument ipak usvojen.

"Najveća šteta Instututu biće naneta time što ovaj akt predviđa i potpunu reorganizaciju i ukidanje onih istraživačkih centara i pripadajućih tehnologija po kojima je Institut bio jedinstven u zemlji i široko prepoznatljiv u Evropi i svetu. Ove centre je Ministarstvo prosvete, potpisujući sa Institutom memorandum o razumevanju u okviru SAIGE projekta, prepoznalo kao ključne elemente budućeg razvoja od kojih se očekuje da Institut bude vodeći u regionu i šire, te je dodatno nejasna smelost direktorice da svoje motive za izmene Sistematizacije dovede u vezu sa zahtevima Ministarstva i navedenog projekta. Mi, kao Sindikat, zatražićemo tumačenje nadležnog Ministarstva u pogledu opravdanosti ovih izmena u svetlu planova i ciljeva koje je Ministarstvo postavilo pred naš Institut i duboko verujemo da ćemo na ovoj instanci naići na veću podršku nas kao zaposlenih u borbi za budućnost Instituta", navodi se u saopštenju sindikata koji, kako se navodi, čini više od 70 odsto zaposlenih.

Reč je o nastavku krize u ovoj ustanovi, nakon otkaza koji je dobila jedna od doktora nauka, pošto je iznela kritike na račun direktorke FINS-a. Sindikat navodi da Naučno veće Instituta još uvek nije formirano, što je suprotno zakonu, a što "dovodi u pitanje i izbore u istraživačka i naučna zvanja, kao i saglasnost za predloge naučnih projekata Instituta, kao i ostale oblasti koje spadaju u domen rada Naučnog veća".
 
"Napori našeg Sindikata da se ukaže i argumentovano obrazloži loše rukovođenje Institutom koje datira još od 2019. godine nije naišlo na pozitivan odgovor pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića, sa kojim su predstavnici Sindikata imali sastanak 9. septembra. Tom prilikom izneti su argumenti koji ukazuju na probleme u finansijskom, pravnom i ostalim bitnim segmentima poslovanja Instituta, a koji su u direktnoj vezi sa rukovodećom garniturom postavljenom 2019. godine. Između ostalog, sadašnja direktorica je od 2020. godine rukovodila sa pozicije pomoćnika direktora za transfer poslom koji je doveo do milionskog finansijskog gubitka i zbog koga je tadašnja direktorica smenjena od strane Upravnog odbora. Pokrajinski sekretar je uprkos svim izloženim problemima podržao Upravni odbor, kao i aktuelno rukovodstvo", navodi se u saopštenju.
 
Članovi sindikata navode da ovim saopštenjem otvaraju "novo poglavlje borbe u kojoj su spremni da argumentovano na najvišim instancama dokažu" da su za probleme na FINS odgovorni rukovodioci, ali ne grupa zaposlenih koje vodi bivše rukovodstvo, kako to opisuje aktuelna direktorka Instituta dr Elizabet Janić Hajnal.
  • Tocak se vrti

    16.10.2022 22:56
    Da li su se clanovi Rukovodstva zapitali sta ce se desiti sa njima kada se konacno na Institutu uspostave red i mir, normalna i zdrava atmosfera? Sa kim ce raditi, saradjivati? Dajte ostavke dok jos nije kasno…
  • Nemačka plata

    15.10.2022 23:24
    Odgovor Nekom 1
    Odgovor "Nekom" na pitanje ko je nagurao prosek direktorici EHJ je veoma jednostavan - isti ti naučni radnici (zahvaljujući svojim platama koje dobijaju od Ministarstva (u skladu sa svojim naučnim zvanjima) i naučnim projektima koje donose na Fins), koji se šikaniraju, kojima se pišu upozorenja i koji se teraju sa Instituta.
  • Mikica

    15.10.2022 22:41
    Tužno je što ne možete čuti priče ljudi koji su pobegli od ove ekipe. Neki od njih umesto da privedu kraju doktorat odabrali su da rade poslove sa srednjom školom u inostranstvu.
    Neki su opet otišli na bolje pozicije, ali svima im je zajedničko da nisu videli budućnost na Finsu sa ovakvim rukovodstvom, koje se predstavlja nedodirljivim, zaštićenim od nekih iznad...i veruje da nikad neće otići i da može da radi baš sve što hoće.
    Ali dok god i jedan od nas ostaje, borba će trajati. Tužni što je još jedan divan čovek napustio Fins, obećavamo još jaču borbu. Nadamo se i srećnom ishodu uskoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti