Uprkos primedbama građana: Prihvaćena ekološka studija za regionalnu deponiju u Novom Sadu

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine doneo je rešenje kojim se daje saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje Regionalne sanitarne deponije.
Uprkos primedbama građana: Prihvaćena ekološka studija za regionalnu deponiju u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Kako je navedeno u rešenju do kog je ekipa Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), studija procene uticaja izrađena je u potpunosti prema normama koje su propisane Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, a studija ukazuje i da projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije i pratećih objekata ni na koji način ne ugrožava životnu sredinu.
 

VOICE je nedavno pisao o problemima koje bi donela izgradnja regionalne sanitarne deponije u Novom Sadu i njenom potencijalnom negativnom uticaju na prirodna staništa i naseljena mesta u neposrednoj blizni lokacije.
 

Međutim, odgovorne institucije su ipak usvojile studiju kojom se tvrdi da ovaj projekat nema negativan uticaj na životnu sredinu.
 
Kako piše u rešenju koje je objavio VOICE, projekat regionalne deponije sa pratećim objektima za Grad Novi Sad obuhvata i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, a nosilac projekta je dužan da obezbedi uslove koji ne ugrožavaju životnu sredinu.
 
Na predviđenoj lokaciji planira se izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu, dve transfer stanice (Vrbas i Bačka Palanka) i sistem sakupljanja i transporta otpada. 
 
Građani koji su dostavili mišljenja na studiju imali su primedbe na spoljašnju granicu lokacije deponije koja je od najbližeg objekta u Nemanovcima udaljena 343,9 metara, što je čini vidljivom za stanovnike, ali i na teren koji je ispucao i stenovit, odnosno propušta vodu, dok su pravci kretanja podzemnih voda nedefinisani. 
  • Sanja

    15.10.2022 15:02
    DEPONIJA
    Molim čelnike, gradonačelnika i te koji rade na ovom projektu, da koje veče prošetaju Klisom.Mogu i prespavati kod nas da osete te SMRADOVE SA DEPONIJE!!!
    SRAMOTA ZA NOVI SAD DA SE OD TOLIKO LOKACIJA NIJE NAŠLA NI JEDNA ZA IZMEŠTANJE, ZAMISLITE ULAZ U BEČ I BUDIMPEŠTU SA DEPONIJOM KOJA VAS PRVO DOČEKA!!! SRAMOTA ZA VLAST!!!
  • Pop84

    14.10.2022 14:42
    E dragi
    Novosadjani, Klisani i Slanobarci, Cenejci I Ricani,malog j velikog, sramota da Vas i Nas bude,dozvoliti deponiju u nasem vidokrugu, svi nosioci vlasti od predsednika MZ,odbornika u skupstini grada,direktora sa ovih pristora ,a i sire,svih privatnika i preduzetnika koji se "bogate"od ove vlasti, Ogromna Sramota,jer mnogi su ovde u rodjeni ,a pognuli su glave zbog licnog interesa,Livjak,Hemon,Sonja,Dejan,Popovic ,Radojicic,Djakovic i jos dosta njih koji su cutali na tribini u Mz Klisa,videlo se sve...sramota,nemojte mi vise dokaziti i traziti glas za vasu stranku, da ne upoteebim teze reci
  • g pen

    14.10.2022 12:34
    Kada su radikali radili u interesu gradjana Novog Sada? Pa njima je cilj da u.eru ne samo Novi Sad nego Vojvodinu. Zasto? Sem ako ne mrze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti