Novosađani, koliko hrane bacate u smeće? Gradska uprava vas poziva da popunite upitnik

Gradska uprava je pozvala Novosađane da pomognu u istraživanju u vezi sa otpadom od hrane koji se stvara u domaćinstvima.
Novosađani, koliko hrane bacate u smeće? Gradska uprava vas poziva da popunite upitnik
Foto: Pixabay
Uprava za zaštitu životne sredine pozvala je Novosađane da popune upitnik i na taj način pomognu da se dobiju rezultati koji će omogućiti procenu toga koliko se hrane baca. 
Navode da će dobijeni podaci doprineti uspostavljanju održivog rešenja za upravljanje otpadom od hrane i uvođenja principa cirkulacione ekonomije.
Uprava kaže da je upitnik anoniman i poštuje sva pravila poverljivosti izrečenih stavova i tvrdnji i unapred se zahvaljuju građanima na otvorenosti u odgovorima i vremenu koje su izdvojili za popunjavanje upitnika.
 
Na stranici upitnika se vidi i da na njemu radi Katedra za hemijsko inžinjerstvo Tehnološkog fakulteta.
 
"Vaše odgovore koristićemo za potrebe pisanja revijalnog rada i meta-analize na temu različitih tehnoloških tretmana otpada od hrane nastalog u domaćinstvima na teritoriji Novog Sada. Otpad od hrane označen je kao jedan od najvažnijih tokova otpada, jer neodgovarajuće upravljanje ovom kategorijom otpada ima veliki negativni uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Stoga polazna tačka za uspostavljanje održivog rešenja za upravljanje otpadom od hrane i uvođenja principa cirkulacione ekonomije predstavlja poznavanje pouzdanih informacija o generisanim količinama otpada od hrane", poručuju u upravi.
 
Upitnik možete da popunite na OVOM LINKU.
 
Podsetimo, ista uprava je nedavno naručila izradu studije za razvoj sistema odvojenog sakupljanja optada od hrane u sklopu šireg projekta gradnje regionalne deponije za Novi Sad i okolne opštine. Projekat u vrednost od gotovo pet miliona dinara dodeljen je firmi "Renwi Procons" iz Novog Sada. 
  • Vlada

    15.10.2022 09:24
    @MiRa

    Treba racionalno trošiti i izbegavati bacanje hrane, ali ko god kaže da ne baca ni grama ili laže ili jede pokvarenu hranu i svakakve pomije. Hrana se kvari i ostaje, to se nikad ne može potpuno izbeći.
  • Smecence

    14.10.2022 15:14
    Hrana se ne baca
    Najvise se baca ambalaza a nigde resenja za odlaganje. Bar ne u blizini.
  • Nikola

    14.10.2022 14:58
    Moze pitanje? A koliko smeca se baca u hranu? Mesne preradjevine u mesarama i radnjama sve losije! Niko ne kontrolise, ali zato gradska vlast u NS kontrolise po kontejnerima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti