FOTO, VIDEO: Na Šodroš stigla policija u opremi za razbijanje demonstracija

Policija u opremi za razbijanje demonstracija stigla je na Šodroš oko 9.30h zbog aktivista koji protestuju protiv izgradnje mosta.
FOTO, VIDEO: Na Šodroš stigla policija u opremi za razbijanje demonstracija
Foto: 021.rs
Radnici u prslucima sa natpisom kineske firme CRBC (China road and bridge corporation), njih dvadesetak, došli su jutros oko šest časova na Šodroš, a aktivisti su započeli protest odmah i od tada ih sprečavaju da rade.
 
Na licu mesta je sada veliki broj pripadnika interventne jedinice, kao i policijskih patrola. 

Policajci su oko  9h legitimisali građane. Kako javlja reporter 021.rs, legitimisani su samo aktivisti, a ne i radnici. U jednom trenutku došlo je do eskalacije kada je, navodno, jedan radnik zamahnuo čekićem na aktivistkinju. 

Radnici su počeli da ograđuju teren koji navodno treba da se razminira.  Aktivisti su postavili živi zid na ograđenom mestu i uzvikuju poruku "Go home" kineskim radnicima, a oko devet časova je došlo dodatno pojačanje policije.

Policija je legitimisala prisutne građane.

 
Na mestu gde je još u junu počelo uklanjanje drveća, aktivisti "Šodroš Survivor kampa", koji su ovde već nekoliko meseci, odmah su počeli sa protestom, šetajući između radnika uz pokušaje da ih ometaju u postavljanju ograda. 
 
Na Šodroš je oko 7.30 časova stigla i jedna policijska patrola.
 
 
 
Prva patrola policije je stigla na poziv građana koji kampuju na Šodrošu. Građani su ih zvali zbog dolaska radnika i radova koji "nisu propisno obeleženi"
 
 
Nešto pre osam časova stigli su i pripadnici privatnog obezbeđenja. 
 
Policajci koji su razgovarali sa njima zamolili su ih da se udalje kako ne bi "uznemirili građane", javlja reporter 021.rs sa lica mesta.
 
 
Kamperi su pozvali Novosađane da se priključe protestu i, kako navode, pomognu u zaštiti prirode. 
 
 
Podsetimo da su kamperi "Šodroš Survivor kampa" juče na nekoliko sati blokirali put ka Ribarcu zbog najave dolaska radnika "Milenijum tima" u pratnji policije. Međutim, radnici se nisu juče pojavili, a policijske patrole su samo u nekoliko navrata došle do blokada i otišle bez zadržavanja. 
 
 
Ekološki front Novi Sad juče je organizovao blokade jer su dobili informaciju da će doći policija u opremi za razbijanje demonstracija, koja će obezbeđivati mašine "Milenijum tima" koje bi trebalo da razminiraju teren u okviru priprema za izgradnju novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.
 
Kamperi su više puta rekli da neće "ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo". 
 
Aktivisti su naveli i više razloga zbog kojih su pozvali nadležne institucije da obustave pripremne radove za izgradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope. Kako su naveli, prateći most nije obilaznica, jer saobraćajnica prolazi kroz Novi Sad, a uz to će se graditi i vijadukt u dužini većoj od 1.300 metara. 
Dodali su i da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje lokacija u prostor za stanogradnju suprotna Prostornom planu Republike Srbije do 2035, navodi se da javnosti nije prikazan arhitektonski projekat mosta i prateća putna struktura, kao i to da "grad nema luksuz da grad most koji ne rešava problem saobraćaja u Novom Sadu i koji nije funkcionalna obilaznica".
 
 
Istakli su da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture, kao i da je Bernska konvencija otvorila prijavu u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom mosta. Navode i da su Dunavac i Šodroš besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava, te da je nedopustivo "rasipanje novca građana i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat i pomeranje nasipa".
 
"Milenijum tim" se prethodni put, nakon neuspelog pokušaja da pristupi Šodrošu, oglasio saopštenjem u kojem su naveli da nisu adresa za proteste građana.
  • Krembosi

    19.10.2022 20:13
    Grundfos

    ocemo i mi, ali ne tu prekinite da se pravite glupavi
  • Grundfos

    18.10.2022 18:27
    Most
    Mi iz Srema oćemo MOST!!! Kome smeta most što povezuje ljude umesto šikare nek ide da živi u džunglu.
  • Kuzman

    18.10.2022 17:52
    I za ovo mi plaćamo porez da biju narod , a banda radi šta oće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.