DJB: Novi Sad danas je kao Sevilja iz 16. veka

Gradski odbor Dosta je bilo uporedio je današnji Novi Sad sa Seviljom, ali iz 16. veka.
DJB: Novi Sad danas je kao Sevilja iz 16. veka
Foto: 021.rs

Kako navode, najbolji opis aktuelnih dešavanja u Novom Sadu dao je Dostojevski u "Velikom inkvizitoru": "strahovlada inkvizicije svakodnevno na lomaču odvodi na desetine i stotine neistomišljenika, pod plaštom čuvanja vere, a u stvari radi očuvanja sopstvenih pozicija". 

Dodaju da je straža na jedan pokret Velikog inkvizitora iz Sevilje kretala u bespogovorno izvršavanje naređenja, dok su se građani sklanjali sa puta.
 
"Ovih dana, nažalost, svedočimo još jednoj epizodi inkvizitorskog odnosa režima prema Novosađanima. Progon i etiketiranje neistomišljenika, pretnje silom, huškanje pokornih na nepokorne, podizanje tenzija i izazivanje straha su realnost Novog Sada pod vlašću SNS-a i njegovih satelita. I ponovo su, opet nažalost, meta zabrinuti, spontano organizovani pojedinci, čiji je valjda jedini greh što imaju različito mišljenje koje ugrožava režimske, visokorizične, finansijske konstrukcije", navodi se u saopštenju.
Smatraju da bi veliki napor vlasti da se obračuna sa građanima na Šodrošu, te energična reakcija policije, ukoliko bi bili usmereni ka rešavanju nagomilanih životnih problema, od Novog Sada i Srbije mogli da naprave mesto u kom se lepo i rado živi. Stava su da odgovor na krizu, čime god da je uzrokovana, ne sme da bude nasilje i agresija.
 
"Tada bi, možda, iskoračili iz mraka inkvizitorske Sevilje, i krenuli ka civilizovanom, demokratskom društvu u kom, u institucionalnim okvirima, nosioci vlasti ravnopravno razgovaraju i sa neistomišljenicima. U društvu koje veruje u kulturu dijalog umesto u beskonačne monologe, u kom zaista postoji opšti interes a ne samo partijski, u kom ne postoji jedan koji je uvek u pravu, a svi drugi koji drugačije misle greše, u kom se priznaje i prašte, jer je grešiti ljudski", zaključuju u DJB.
  • Bik koji leži

    21.10.2022 21:48
    Pa što ti vajni ..ekolozi.. ništa ne rekoše na ..dolinu lopova..koja je u produžetku šodroša? Kako to tamo ne smeta jadnim pticama?.Ako cemo istinu-mnogo više ptica ima u petrovaradinsko-koviljskom ritu gde je u toku izgradnja tzv..petog mosta..Zasto to ovi ..strucnjaci..zaobilaze? Drugim rečima gospodo ..ekolozi..- pročitani ste i novosadjanima je jasno sa kakvim bitangama imaju posla te se zato i ne pridruzuju onima koji su spali na to da ih vode Brajan i Ćuta.Kamo srece da je mostova više a posle ova dva mislim da je red na onaj kod Backe Palanke koji treba povezati sa petljom Kuzmin i na taj način bi se i ekolozi-i pravi i lažni zadovoljili jer bi taj most postao prava zapadna obilaznica a most preko šodroša bi postao maltene gradskog značaja.
  • pajo patak

    20.10.2022 15:40
    DJB ?
    to postoji, znam da postoje DLM ( deca loših muzičara )
  • Ljudožder

    20.10.2022 15:02
    Kameno doba
    Ekolozi guše narod, ne pitaju druge da li žele ili ne žele razvoj grada, zašto ne idetee da čuvate šume na Fruškoj gori, i očistite reke od smeća, koga vi lažete da ste ekolozi i da se mnogo brinete o ekologiji, ima i nas veoma mnogo koji se ne slažu sa vašim budalaštinama i podržavanja bivše vlasti, jer ovo nema veze s ekologijom a ni sa prirodom, to svaki normalan vidi i zna,
    ajde i mi koji se ne slažemo da iziđemo i podržimo razvoj grada, pa da vidimo koliko ima vas a koliko ima nas.
    Živeo predsednik Vučić i SNS, spasio nas od dosmajlija i lopova i onih koji su nas unazadili.
    Kome vi prodajete žvaku, koga vi lažete, i kukate kako ste jadni,
    da vas policija napada, izmišljate laži a vi ste upravo ti koji napadate uverili smo se u to,
    da je to se dogodilo u Evropi, videlibi vi kako pendreci rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti