Radikal doktorirao iako je falsifikovao radove

Potpredsednik Srpske radikalne stranke i narodni poslanik, Aleksandar Martinović, doktorirao je prošle nedelje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, iako je kao asistent na toj visokoškolskoj ustanovi pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad.
Potpredsednik Srpske radikalne stranke i narodni poslanik, Aleksandar Martinović, doktorirao je prošle nedelje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, iako je kao asistent na toj visokoškolskoj ustanovi pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad.



On je u naučnom časopisu Pravnog fakulteta "Zbornik radova" objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar. Uprkos takvoj plagijatorskoj biografiji, Martinović je dobio titulu doktora pravnih nauka.

Doktorsku disertaciju pod naslovom "Odnos Vlade i uprave s posebnim osvrtom na srpsko i nemačko pravo" odbranio je pred komisijom koju su činili profesori novosadskog Pravnog fakulteta, Dragan Milkov i Zoran Lončar, kao i profesor beogradskog Pravnog fakulteta, Ratko Marković.

Marković je izjavio da prilikom odbrane doktorata nije znao da je potpredsednik radikala prepisivao svoj rad nekoliko godina, a upitao se da li je urednik "Zbornika radova" obnevideo kada je isti rad objavljivao pet puta u istim novinama. Martinović danima nije dostupan novinarima, a njegov stranački kolega, Zoran Krasić, izjavio je da nije čuo da je Martinović doktorirao. "Još samo da čitam naučne časopise, pa da potpuno poludim", izjavio je Krasić za "Pres".

Nakon što su ove dnevne novine otkrile Martinovićev prepisivački talenat, stručnjaci su ukazali da novosadski Pravni fakultet treba da pokrene disciplinski postupak i preispita njegovo zvanje asistenta.

Komentari 108

  • Vuk Mujović

    07.06.2014 00:24
    Ne suditi po koricama
    Da se razumemo, nema osobe koja mi je manje simpatična od Aleksandra ''Drag mi je Šešelj ali draža mi je vlast'' Martinovića ali on mi je barem uvek zvulčao kao neko ko ima neke informacije u glavi i barata nekim činjenicama. Naravno, ako neko nađe kredibilan dokaz da doktorat treba da se ispita onda treba da se ispita ali mi on ipak zvuči kao neko ko je mogao da doktorira.

    Sa druge strane, Nebojša ''Drag mi je Vučić ali da li sam vam rekao koliko mi je drag Vučić'' Stefanović ne da ne zvuči ili izgleda kao neko ko je sastavio originalno istraživanje (koje nije o Vučiću) već mi se dojmi kao neko ko je u srednjoj školi izvlačio četvorke na čepljenje profesoru. Možda grešim i teza je samo nespretno napisana ali ako se rad ni ispita neće mi biti preterano drago.
  • 06.06.2014 20:46
    Ko je ovde kriv
    Poštovani,
    i ja ću se pridružiti ovim komentarima, samo sa pitanjem, koje se nadovezuje na tekst.
    Pošto se u tekstu kaže da će stručnjaci tražiti da novosadski Pravni fakultet pokrene disciplinski postupak i preispita zvanje asistenta dotičnog gospodina Martinovića, ja se pitam kada će neko, a zna se ko to treba da bude, pokrenuti pitanje odgovornosti za ovaj Pravni fakultet, a takođe i ostale, ovih dana dosta prozivane fakultete.
    Pitanje je kako se ovakve stvari uopšte mogu desiti na nekom ozbiljnom fakultetu?
    Ako se dešavaju, onda nema govora o nekom ozbiljnom sistemu.
    Zato gospodo i narode, nemojte više sa tim foliražama i prebacivanjem odgovornosti na same izgrednike i plagijatore, već i na one koji im to omogućavaju. Njihova krivica je jednako velika.
    A ako bude istrage, pokazaće se da su skoro svi ovi popularni fakulteti radili isto, tako da je problem i broj plagijata mnogo, mnogo veći.

  • 09.10.2011 13:12
    Posle odbrane "doktorata" mora da je usledila žuraja kod Rone sa sve damama sumnjivog morala...To je kod njih uvek bio deo tradicije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti