Aktivisti sa Šodroša pozivaju građane na "Dan oslobođenja Novog Sada"

Aktivisti "Šodroš survivor kampa" koji danima pokušavaju da zaustave seču šume i radove na Šodrošu, pozvali su građane na protest "Dan oslobođenja Novog Sada" u nedelju, 23. oktobra.
Aktivisti sa Šodroša pozivaju građane na "Dan oslobođenja Novog Sada"
Foto: 021.rs
U pozivu koji su objavili na društvenim mrežama sa fotografijama aktivista koji na Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu stoje ispred kordona policije i žandarmerije koja čuva radnike i radove, poručuju da je "Novi Sad opet okupiran".
Oni su podsetili da je 23. oktobar dan kada je Novi Sad pre 78 godina oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu. 
"Kako tog 23. oktobra, tako i danas, posle 78 godina, potrebni su mu hrabri ljudi da ga oslobode od okupatora. Domaćih i stranih. Skupimo se u nedelju u 16 časova kod Brodogradilišta da kažemo 'NE' stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima - Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima. Ovo je naš grad, naša je šuma i voda, naša zemlja i vazduh. Odgovornost imamo da Novi Sad branimo. I ponovo oslobodimo", navodi se u pozivu aktivista. 
 
U proteklih nekoliko dana na području Šodroša aktivisti su pokušavali da zaustave pripremne radove za izgradnju privremenih saobraćajnica i privremenog mosta koji će služiti za gradnju novog mosta u nastavku Bulevara Evrope, aprilikom čega je dolazilo do sukoba sa policijom koja te radove obezbeđuje.
 
U pitanju je nastavak višemesečnih aktivnosti i protesta građana koji su stava da se radovi izvode nezakonito, i koji sve vreme upozoravaju da je sve što se dešava uvod u gradnju "Novog Sada na vodi" kojim će se Šodroš pretvoriti u građevinsku zonu.
 
Naime, u utorak su posle četiri meseca tokom koji su kamperi uspevali da odlože početak krčenja šuma na Šodrošu, došli radnici kineske firme CRBC (China road and bridge corporation) angažovane na gradnji, kako deo javnosti kaže, "kineskog mosta" i uprkos protestu aktivista, uz pomoć kordona policije uspeli da ograde prostor za radove. 
 
 
U sredu je održan veći protest nazvan "Čišćenje Šodroša" kada je više stotina građana uz sukobe s policijom uspelo da poruši deo ograde na Ribarskom ostrvu, dok na Kameničkoj adi to nisu uspeli. Tokom noći, kako su naveli aktivisti, "vetar" je obarao ograde na više mesta. 
 
U četvrtak su na Kameničku adu došli i radnici "Milenijum tima" koji su sa posebnom mašinom počeli navodno razminiranje terena, što u praksi izgleda kao krčenje šume. Aktivisti, zajedno sa nekoliko opozicionih narodnih poslanika, pokušali su da spreče ove radove, ali ih je policija opet zaustavila.
 
Takođe, "vetar" je obarao ograde na Ribarskom ostrvu tokom jučerašnjeg dana i tokom protekle noći, tako da je ona u velikoj meri porušena. 
  • Živorad

    23.10.2022 09:45
    Vučić nema para za most, pa organizuje ove proteste.
  • Lale

    22.10.2022 23:39
    Hocu most
    Ako se dignemo mi Koji hocemo most, to ce biti kraj protesta
  • Sanja

    22.10.2022 23:12
    Vreme je da se protest preseli ispred gradske kuće, a može i u gradsku kuću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti