Praćenje trudnoće - Šta sve očekuje buduću mamu?

Najveći neprijatelj zdrave trudnoće je strah. Zato je od ogromne važnosti ko će voditi trudnoću, odnosno kome ćete dati puno poverenje da Vas vodi kroz devet meseci drugog stanja.
Praćenje trudnoće - Šta sve očekuje buduću mamu?
Foto: Pixabay
Vođenje trudnoće može da bude izazovno, ali nikad ne treba da uključuje nesigurnost i bojazan trudnice. Informisana trudnica biće pod manjim stresom i iskusiće manje straha od eventualnih komplikacija tokom trudnoće, ali to ne znači da, kao trudnica, treba da se opterećujete baš svakim detaljem.
Naročito ne treba da verujete u različite teorije koje pročitate ili čujete. Zbog Vaše zdrave trudnoće postoje vrhunski stručnjaci, iskusni i posvećeni ginekolozi koji će Vas upoznati sa svim neophodnim pregledima i procedurama sve od prvog trimestra do porođaja.
Šta Vas sve čeka u trudnoći?
 
Bez obzira na to da li ste trudnoću planirali ili ste naknadno saznali da ste trudni, očekuje Vas niz rutinskih i eventualno naknadno određenih pregleda. Najbitniji pregledi biće upravo oni rutinski, koje će odrediti Vaš ginekolog i koji će dati odgovore na brojna pitanja već u prvim nedeljama trudnoće.
 
Pre svega, ginekolog će uraditi prvi ultrazvuk, "zlatni standard" u potvrđivanju trudnoće, koji je potpuno bezbedan i koji će biti Vaš veliki saveznik tokom celog trajanja trudnoće.
 
Velika pažnja biće usmerena na stanje trudnice. Lekar će uraditi detaljnu krvnu sliku, urin, ginekološki pregled sa brisevima, kao i PAPA test kako bi zaključio da li je, eventualno, potrebno rešavati neke tegobe u ranoj fazi.
 
Odrediće se koja ste krvna grupa, kakav je krvni pritisak, a lekar će uraditi i testove na rubeolu i na HIV. Sem ovih nalaza, izabrani lekar će u konsultaciji sa trudnicom uraditi i druge nalaze, u nameri da bolje upozna zdravstveno stanje trudnice i donese odluke koje će u narednim nedeljama biti u najboljem interesu ploda. 
 
Najbitnije je poverenje koje ćete, kao trudnica, imati u svog lekara. Ginekolog i žena moraju da imaju odnos pun poverenja i bez straha kako bi sve proteklo u najboljem redu, što podrazumeva da trudnica svog lekara pita sve što je zanima ili joj predstavlja dilemu - ne postoje suvišna pitanja.
 
Dobar lekar razumeće potrebu trudnice da dobije informacije i na brižan i profesionalan način će eliminisati svaku dilemu.
 
Do 10. nedelje trudnoće, lekar će već pregledati stanje grudi, ali i planirati skoro rađenje kontrole na Daunov sindrom, odnosno skrining test. Od svog lekara čućete da će se u 12. nedelji raditi dabl (double) test u vidu ultrazvuka i krvne slike u kombinaciji sa još nekoliko faktora, a sve kako bi se utvrdilo da li je beba zdrava.
 
Do 14. nedelje trudnoće imaćete prvi veliki, ekspertsko-dijagnostički pregled i ultrazvuk, kada ćete imati priliku da zaista vidite svoju bebu. Ultrazvuk je neverovatno napredovao i sada imate mogućnost da u 4D vidite svoju bebu u stomaku, a kako trudnoća bude odmicala, tako ćete bolje videti svoju bebu u većoj količini plodove vodice.
 
Ginekolog će u narednim nedeljama pomno posmatrati kretanje trudnice, savetovati određene fizičke aktivnosti i ponašanje, a podrazumeva se da će od početka insistirati da, ako ste pušač, nikako ne pušite tokom drugog stanja.
 
U ovom, drugom trimestru ne bi trebalo da imati značajnije tegobe budući da će mučnina gotovo potpuno proći, ali i to zavisi od individualnog stanja trudnice. Zato svom ginekologu trudnica treba da prijavi svaku eventualnu tegobu ili brigu, što će lekar uzeti u obzir prilikom sagledavanja celokupnog stanja i svakog pregleda.
 
Oko 16. nedelje trudnoće, ginekolog će preporučiti amniocentezu, potpuno bezbednu metodu analize plodove vode koja daje odgovore na bilo kakva pitanja u vezi sa anomalijama kod bebe.
 
U kasnijim ekspertskim ultrazvučnim pregledima dobićete zaista detaljne uvide u položaj i veličinu bebe, a ukoliko ne želite da znate pol bebe, obavezno to naglasite svom lekaru u što ranijoj fazi trudnoće.
 
Iako ćete dosta ranije znati koji je termin Vašeg porođaja, porođaj može da usledi između 37. i 42. nedelje, u zavisnosti od mnogih faktora. Vaš lekar će u završnim fazama trudnoće već imati odličnu procenu koliko ćete "uspeti" da se porodite oko svog termina, ali ne treba da se opterećujete time - bitno je da beba izađe zdrava, a ne baš na termin koji vam je dat.
 
Najveći posao prilikom porođaja obavljaju babice, dok je lekar tu kao vaša podrška.
 
Koja je prava adresa za preglede tokom trudnoće?
 
Ekspertski tim novosadske Poliklinike "Uromedica NS" tu je da odgovori na svako pitanje koje možda imate. Budući da je vođenje trudnoće dug put koji trudnica prolazi, neophodna joj je sigurnost, podrška i samopouzdanje koje će joj dati iskusni ginekolozi.
 
Zakažite pregled ili konsultaciju već danas na broj telefona 021/26-111-88 ili dođite lično u Gundulićevu 8 svakog radnog dana od 08h do 20h ili subotom od 08h do 12h.
 
Specijalisti Poliklinike "Uromedica NS" posvetiće se vama i svim vašim potrebama. Za detalje posetite i zvaničan sajt OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.