FOTO: Pogledajte kako su Novosađani ispratili pomračenje Sunca

Novosađani su današnje delimično pomračenje sunca posmatrali sa Petrovaradinske tvrđave.
FOTO: Pogledajte kako su Novosađani ispratili pomračenje Sunca
Foto: 021.rs
Astronomsko društvo Novi Sad (ADNS) organizovalo je okupljanje na tvrđavi kako bi prisutnima omogućilo pogled kroz teleskop, jer se golim okom i nije moglo videti.
Član ADNS Borko Popović kaže da su problem predstavljali oblaci.
"Ali, na momente, kada se razvedrava, možemo da uočimo delimično pomračenje. Ovakvo pomračenje se dešava kada se Mesec nađe na putanji između Zemlje i Sunca. Naša planeta se, kao i ostale, kreće u jednoj ravni oko Sunca koja se zove ekliptika i koja može da ima i neka odstupanja, dok se Mesec kreće oko Zemlje, ali sa odstupanjem od ove ravni za nekih pet odsto. Kada bi se ovaj Zemljin satelit kretao istom putanjom, pomračenja bismo imali u periodu svakog mladog meseca", pojašnjava Popović.
 
 
Dodaje i da su se u prošlosti mitovi o pomračenju Sunca povezivali sa nemilim događajima i nesrećama, ali da je danas takvo shvatanje zastarelo.
 
"Danas znamo da je to prirodna pojava i da može sa sigurnošću da se predvidi godinama unapred", kaže on za 021.rs.
 
  
 
Inače, pomračenje Sunca se nije moglo uočiti golim okom, a i nije preporučljivo zbog velike količine zračenja. 
 
  
 
"Pomračenje se gleda ili posebnim naočarama koje imaju filtere da oslabe svetlost ili teleskopom. Na ovom uređaju postoje i posebni filteri za Sunce, kao i folije koji blokiraju većinu svetlosti, a na kraju se može videti samo Sunčev disk", objasnio je Popović za 021.rs.
  • Hastali Šejtan

    25.10.2022 18:41
    Zvjezda tjera Mjeseca
    Zašto se ova pojava zove, pomračenje Sunca? Sunce uvijek sija i ne može se pomračiti! Postoji pomračenje Mjeseca, kad Zemlja pravi sijenku na Mjesecu i pomračenje Zemlje, u obrnutom slučaju.
  • ph

    25.10.2022 17:23
    Moglo se videti jasno bez problema i slobodnim okom, na mahove kada su naisli slabi oblaci i preuzeli ulogu prirodnog filtera.
    Ja sam gledao sa terase i bio je veoma lep prizor. Potsetilo me malo na 99 i totalku kada je slicno bilo oblacno.

  • Andrija Šrek

    25.10.2022 16:07
    ...
    Moglo se videti i uz pomoć običnih naočara za sunce, i to bolje nego na ovim fotkama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti