VIDEO: Srušen deo zaštićenog objekta na Podbari, vlasnik tvrdi da je hteo da sanira oštećenja

Deo zaštićenog objekta u Save Vukovića 2 je porušen. I dok inspekcija navodi da je sve urađeno nelegalno, komšije sumnjaju u nameru vlasnika, a on kaže da je samo hteo da sanira oštećenja.
VIDEO: Srušen deo zaštićenog objekta na Podbari, vlasnik tvrdi da je hteo da sanira oštećenja
Foto: 021.rs
Stanovnici višespratne kuće na Podbari u čijem je dvorištu bio prizemni objekat, neprijatno su se iznenadili kada su videli da ga ruši grupa ljudi.

Oni su pozvali policiju i inspekciju, koja je konstatovala da se izvodi rušenje za koje ne postoji dozvola i to još za objekat koji se, kao i ceo taj deo Novog Sada, nalazi pod zaštitom, kao istorijsko-kulturni spomen prostor Almaški kraj.

Stanar Lazar Kovačević za 021.rs priča da u tom prizemnom objektu niko nije živeo i da je ono što je uradio vlasnik opasno za ceo objekat zbog urušavanja i dela podruma.
 
"Koliko nam je poznato, taj prizemni deo je u dvorištu sagrađen pre oko stotinak godina za potrebe posluge i povezan je sa podrumom. Dugo tu niko nije boravio, a onda se nedavno pojavio vlasnik, odnosno koliko znamo, sin žene koja je po katastru vlasnica i krenuo da sa nekim radnicima uklanja krov, međutim, sve se srušilo i došlo je do urušavanja i u podumu", priča Kovačević.
 
 
Za 021.rs u Gradskoj ispekciji navode da su bili na terenu i da su dalji radovi na nelegalnom uklanjanju dvorišnog objekta zabranjeni.
 
"Građevinska inspekcija je konstatovala da je započeto uklanjanje dvorišnog stambenog objekta prizemne spratnosti od 30 m2, bez dozvole za uklanjanje. Doneto je rešenje o zabrani daljeg izvođenja radova na rušenju objekta i naložena je konzervacija objekta u zatečenom stanju. Investitor je izjavio da se objekat delimično sam urušio i da je uklanjanje objekta započeo na insistiranje stanara. Na predmetnoj adresi nema započete bespravne gradnje", naveli su u inspekciji. 
 
 
Dodajmo i da je u međuvremenu inspekcija dodatno ogradila trakama ostatke prizemnog objekta. 
 
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture su za 021.rs potvrdili da je dvorišni objekat kao deo Save Vukovića 2 pod zaštitom od 2019. godine i da nije smeo da se ruši.
 
"Objekat je predviđen za čuvanje i nije mogao da se ruši. Vlasnik se nije obratio Zavodu za uslove i mere tehničke zaštite i nije obavestio Zavod o planiranim radovima", stoji u dopisu Zavoda poslatom 021.rs.
 
Vlasnik srušenog objekta Damir Gačešća za 021.rs kaže da nije namerno porušio objekat, kao i da nije znao da je pod zaštitom.
 
"U objektu već dvadesetak godina niko ne živi, stanari su se žalili da imaju problema zbog prodora vode i tražili su da se popravi. Stvarno nisam znao da je pod zaštitom, koliko sam čuo, to je urađeno nedavno. Nije bilo namere da ga srušimo, ali kada smo krenuli da uklanjamo crepove i cigle, sve se urušilo kao kula od karata. To je bio stari zapušteni objekat koji je i prokišnjavao, tako da se ovo desilo. Inspekcija je došla i zabranili su dalje radove i sada gledam šta dalje da radimo", navodi Gačešća za 021.rs.
 
 
On je dodao i da nema nameru da zida nikakav višespratni objekat u dvorištu, što je sumnja stanara. 
 
Dok je trenutno unutrašnjost dvorišta ograđena inspekcijskim trakama, treba da usledi dolazak građevinskih radnika u prednjem delu jer je pre desetak dana završena javna nabavka za popravku fasada i krovova više objekata u Almaškom kraju, među kojima je i Save Vukovića 2. 
  • Podbarac ns

    22.11.2023 19:36
    Zlatne grede 9
    Evo jedan lep primer kuca koja je bila srusena pitanje dana pala bi na gimnazijalce ili prolaznike,ona je rekonstruisana vracena u prvobitno stanje,i to sa 4 vertikale koje se ne isticu vec vlasniku omogucava prostor za njegove potrebe,zasto bi svi morali da imamo vezu za tako nesto.Ja bih prvi isto srusio moju kucu jer cigla se raspada samo da mi se omoguci normalan kredit koji ce mi pomoci da vratim u prvobitno stanje jer tavanice u sobama od 4,6 metara skinem na 3 metera a razliku iskoristim za novu vertikalu koja nece nista promenitu fasadu kuce.Ljudi od zavisti u gradu ne svataju da polovina ovih kuca su debeloj vlazi tako da temelji pitanje vremena kad ce se urusiti.
  • Maca

    30.10.2022 11:14
    @Jaca
    Na sta je licio objekat pre Pariskog Magazina...ruglo i trulez u stogom centru! Sa dvorisnim stanovima u raspadu i picerijom u podrumu! I vi to nazivate pod zastitom..mora da ste odlepili nacisto! Sada je tu prelepa zgrada i lepo za videti raditi ziveti! Apelovao bih na ovakve komentatore da se presele u objekte koji su pod zastitom ne vise od mesec dana...pobegli bi posle tri dana! Bravo za vlasnika..rusi to raspalo djubre!!! Za ovo grad bi trebalo i damu plati za majstore i odnosenje suta!!!
  • Mile. B

    30.10.2022 10:20
    Mile. B
    I ja sam za rusenje! Skoro sam bio kod skolskog druga u poseti koji zivi u kuci pod zastitom. To je zaista nedopustivoooo u 21 veku! Pa on ima troskove samo ko da zivi u modernoj vili a ne u memli! Stavio covek laminat i rigips ono izbija vlaga na sve strane! Krovna konstrukcija trula i samo sto se nesrusi...pitam ga sto malo neutegne kaze preskupo a sto neprodas kome kaze i ako se pojavi neko ucenjuje! Greje se na drva i ugalj jer struja je preskupa! Imam kaze dosta ponuda od Investitora ali im nedozvoljavaju ti zastitari da sruse i naprave objekat kako bog zapoveda! Bila je to lepa i dobra kuca u 19 i 20 veku a sada je horor! Zato sve ove dusebriznike i zastitare molim da dodju kod mog druga ziveti a on ode u njihov stan! Pa nek ostanu malo leti i zimi da vide i osete sa kako se zivi u hororu koji zagovaraju i unistavaju mnoge porodice i njihove zivote!!! Rusite sve to pod hitno!!! Ajde bre na sta to lici vise?! I ko njima daje pravo da privatnu imovinu proglasavaju za kulturno blago pod zastitom? Za tako nesto se izdvajaju milioni gospodo dusebriznici i zastitari...milioni eura!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti