Profesor Reba o mostu: Stanovnici će biti ugroženi od buke; FTN se ograđuje od izjava svog profesora

Fakultet tehničkih nauka saopštio je da stavovi koje je o mostu na Šodrošu izneo profesor Darko Reba "nisu i neće biti zvaničan stav tog fakulteta".
Profesor Reba o mostu: Stanovnici će biti ugroženi od buke; FTN se ograđuje od izjava svog profesora
Foto: 021.rs
"Povodom izjave objavljene na portalu lista Danas u kojoj redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka, ali ne i direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam, Darko Reba ističe da će planirani most izazvati negativne urbanističke efekte, Fakultet tehničkih nauka se oseća obaveznim da istakne da ovo nije, niti će biti zvaničan stav Fakulteta", navodi se u saopštenju, prenosi Danas.
Kako su naveli, "profesori na njihovom fakultetu imaju puno pravo da iskažu svoje stavove kao građani, ali to su njihovi lični stavovi, a ne stavovi Fakulteta tehničkih nauka".
"Fakultet tehničkih nauka oblikuje i edukuje mlade generacije, služi naučno-stručnim potrebama privrede i, kao deo šireg obrazovno-naučnog sistema, predstavlja pokretačku snagu razvoja društva. Kao takva institucija, FTN se drži objektivnosti i nikada ne pokazuje pristrasnost niti donosi zaključke bez obimnih kvalitativnih i kvantitativnih istraživanja", saopštavaju sa FTN-a.
 
Da podsetimo, list Danas objavio je tekst u kojem je profesor FTN-a Darko Reba istakao da će planirani most na Šodrošu, čija je gradnja izazvala proteste građana zabrinutih zbog ekoloških posledica, imati značajne negativne urbanističke efekte.
 
On je naveo da će najnovije izmene u ovom projektu, čiji istorijat seže decenijama unazad, dovesti do presecanja najvećeg naselja u Novom Sadu, podizanja nivoa buke u stambenim područjima i bespotrebnog zauzimanja vrednog građevinskog zemljišta.
 
Reba ističe da je most neophodan i neizbežan, ali "da je problem nastao u onom momentu kada je Zavod za urbanizam odlučio da poveća dužinu mosta tri puta u odnosu na prvobitni plan, tako što će deonici koja prelazi Dunav u dužini od 900 metara, dodati još 1.800 metara nadvožnjaka koji će se izdizati iznad kružnog toka i direktno izlaziti na Dunav".
 
Razlog postojanja mosta na suvom, kako navodi Reba, jeste da se automobili izdvoje na njemu tako da im se omogući da voze brže, do 80 kilometara na sat, ali da to znači da će između Limana i Telepa biti tone betona, a ova dva naselja će biti podeljena na dva dela.
 
"Na kraju Limana 4 stanovnici će biti ugroženi od buke", upozorava Reba.
 
Kako ističe, "moraće da se prave lučne saobraćajnice koje će pojesti sav vredan prostor".
  • Joca

    01.11.2022 17:16
    Molim SNS da više ništa ne radi. Isidorina gimnazija tone, u Skupštini APV pucaju zidovi, Tanurdžićeva palata isto tone… Da li će i odgovorni da odgovaraju ili samo investitor? Ili ćete sve u gradu da sravnite sa zemljom?
  • FTN Novi Sad

    01.11.2022 11:57
    Ograđujemo se
    Što znači da po našem Fakultetu tehničkih nauka neće biti buke, zagađenja, vibracija ....
  • Storno

    01.11.2022 08:35
    Vikendica
    Baš me interesuje da li "profesor" ima vikendicu na Šodrošu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti