Deca sa smetnjama u razvoju od početka škole bez ličnih pratilaca jer ih nema dovoljno

Ukupno 450 novosadske dece sa različitim smetnjama u razvoju ima potrebu za ličnim pratiocem. Međutim, dva meseca nakon početka školske godine, mnoga deca i dalje nemaju svog pratioca.
Deca sa smetnjama u razvoju od početka škole bez ličnih pratilaca jer ih nema dovoljno
Foto: Pixabay

To znači da trpe njihovo obrazovanje i svakodnevni život, kao i roditelji koji pokušavaju da nadoknade štetu. Ličnih pratioca nema dovoljno, a iako Grad Novi Sad finansira njihov rad s decom i postoji ustanova koja je zadužena za traženje pratilaca, mnogi roditelji ih i dalje sami traže u oglasima na Fejsbuku.

Problemi ličnih pratilaca i dece kojima je potrebna njihova svakodnevna podrška dugogodišnji su na nivou Srbije. Novi Sad je krajem 2019. godine finansiranje ličnih pratilaca prebacio sa projektne na budžetsku liniju, a posao staranja o realizaciji usluge poveren je ŠOSO "Milan Petrović".

Iako se očekivalo da će ovo rešiti stalne probleme loših uslova za rad ličnih pratilaca (nepostojanje radnog staža, zdravstvene knjižice i izuzetno niske zarade), to se nije dogodilo u očekivanom obimu.
 
D. S. je roditelj mališana koji od početka školske godine nema ličnog pratioca. To znači da ne može da prati nastavu i da svakog dana gubi dragoceno vreme koje njegovi vršnjaci koriste u punom kapacitetu.
 
"On je dete koje rado ide u školu, za par minuta se spremi, ranac na leđa i trk. Njemu lično je onemogućeno da u školi boravi duže od 2-3 časa dnevno, učiteljica je divna osoba, ali ona stvarno ne može da stigne sve oko njega pored još 23 deteta koja ima u odeljenju. Desi se da se uznemiri, tada mu treba pratilac na neko vreme, da se 'izduva' i nastavi da boravi sa svojim vršnjacima u školskim aktivnostima. Njemu je to vreme uskraćeno, a od ogromnog značaja za njegov razvoj. Za izbor pratilaca koje servisni centar nudi konkretan kriterijum ne postoji, što je takođe strašno", navodi otac ovog đaka sa smetnjama u razvoju.
 
Deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na rad s defektologom i logopedom, u skladu sa individualnim potrebama. Naš sagovornik kaže da se obim rada dece s ovim stručnjacima odjednom smanjio sa po dva časa nedeljno sa logopedom i defektologom na samo po jedan čas nedeljno, što nema nikakvog smisla i došlo je bez ikakvog objašnjenja nadležnih.
 
"Svi 'peru ruke' od ove odluke. Nema dovoljno logopeda i defektologa, to je potpuno jasno i zato sada, iako je više dece obuhvaćeno radom s njima, oni vremenski manje rada obavljaju s defektolozima i logopedima", kaže ovaj Novosađanin.
 
ŠOSO "Milan Petrović": Mali broj pratilaca na broj dece
 
Broj dece kojima je potreban lični pratilac u Novom Sadu je veliki i, iako ŠOSO "Milan Petrović" nastoji da ih pronađe, to ne može odmah jer je mali broj ličnih pratilaca, kaže za 021.rs direktorka Škole Violeta Strahinjević. Zato, kaže ona, roditelji imaju mogućnost da sami predlože određenu osobu za pratioca, što se dalje razmatra i usvaja u slučaju da se ispunjavaju uslovi.
 
"Trenutno je pravo na uslugu lični pratilac ostvarilo 450 dece/učenika", navodi Strahinjević, ali bez informacije koliko je dece trenutno bez pratilaca.
 
Kad je reč o dodatnoj podršci, odnosno o radu defektologa i logopeda, direktorka ŠOSO "Milan Petrović" navodi da se ova usluga realizuje u skladu sa potrebama dece, ali i u skladu sa kadrovskim kapacitetima Škole.
 
"Dodatna podrška defektologa i logopeda realizuje se na osnovu mišljenja Interresorne komisije, a broj časova određuje se na sastancima tima za dodatnu podršku koji se održavaju za svako dete pojedinačno. Učestalost i oblik dodatne podrške (individualni rad, rad u grupi/odeljenju, rad sa vaspitačima/nastavnicima/roditeljima...) određuje se na osnovu potrebe deteta i uzimajući u obzir ukupno opterećenje deteta/učenika u vrtiću/školi", kaže Strahinjević.
 
Prema podacima ŠOSO "Milan Petrović", ukupno 298 predškolaca je obuhvaćeno dodatnom podrškom defektologa, a 402 dodatnom podrškom logopeda. U osnovnim školama pravo na podršku defektologa ima 271 učenik, a podršku logopeda 277 učenika. Za 76 učenika podrška se realizuje kroz konsultativni rad.
 
Deca sa smetnjama u razvoju imala su velike probleme i za vreme vanrednog stanja, kad je jedno vreme bilo potpuno neregulisano da li njihovi lični pratioci mogu da rade s njima - stopa zaraze koronavirusom bila je visoka, bilo je perioda dugih policijskih časova, lični pratioci neretko nisu imali dozvole za kretanje, a škole su bile zatvorene.
  • Mima

    03.11.2022 14:19
    Sram Vas bilo. Vi koji se bunite protiv dece sa smetnjama u razvoju u redovnoj školi verovatno puštate decu da vise na kompjuterima i telefonima satima pa nemaju nikakvu pažnju i nastavnicima treba pola časa da ih nateraju da sednu. U čemu je razlika, povlašćeni su samo zato što su deca redovnog razvoja a deca sa smetnjama treba da budu marginalizovana i da ih gurnemo u podrume, da ne izlaze iz kuće!
  • Defektolog

    02.11.2022 19:35
    Ne odlucuje komisija o tome u koju skolu se dete upisuje nego samo i iskljucivo roditelj. Za neku decu je boravak u redovnoj skoli zaista sjajan i potrebna im je podstcajna sredina za napredak, za neke to nazalost nije tako, samo propadaju, provode u skoli cas, dva i onda kuci i u 5.-6. razredu predju u specijalnu sa pride psihozom izazvanom stresom. Ne znam sta je najpametnije resenje ali ovo sad ne valja...
  • Roditelj

    02.11.2022 17:44
    Ko je u komisiji
    @DM
    U komisji su strucnjaci tipa defektolog, deciji pshihijatar, deciji pshiholog, socijalni radnik, mozda i lekar opste prakse, za to nisam siguran. U svakom slucaju, ljudi koji se inace bave ovim stvarima tj specijalizovani za decu sa problemima, nisu nasumicni zaposleni u centru za socijalnu zastitu, mladi na praksi ili tako nesto. Oni daju preporuku, a na zahtev roditelja i skole, za tip programa za dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti