Završeni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Međunarodni dani energetike i investicija, jedanaesti po redu, održani su 2. i 3. novembra na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
Organizovano je deset stručnih skupova, panel diskusuja i radionica, na kojima se moglo čuti da 85 odsto stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što je pokazalo istraživanje, kao i da trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najveće uštede energije može ostvariti u sektoru zgradarstva.
Tokom prvog dana, u organizaciji USAID projekta u Srbiji "Bolja energija", govorilo se o unapređenju energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, retrofitu, obnovljivoj energiji u daljinskom grejanju u Srbiji, energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama - finansiranju. 
Po završetku radionice čija tema je bila "Energetska sanacija stambenih zgrada" svi prisutni - od predstavnika stambenih zgrada, predstavnika privatnog i javnog sektora, do predstavnika razvojnih projekata iz regije su došli do zajedničkih zaključaka kako treba delovati, i koji su to neophodni koraci: "Strateško planiranje energetske/sanacije obnove stambenih zgrada na lokalnom nivou", "Rad sa građanima u pogledu edukacije, informisanost i rada sa građanima, kao i promocija i uspostavljanje vertikalne komunikacije svih aktera" i "Strukturalno sufinansiranje projekta, koji ima za cilj da odnosno sufinansiranje prema socijalnoj  kategorizaciji".
 
Te tri tačke imaju za cilju uspostavljanje veće i uspešnije energetske efikasnosti stambenih objekata, koji bi trebalo da dovedu do većih energetskih ušteda.
 
U fokusu drugog dana, koji je programski uredilo Udruženje Obnovljivi Izvori energije, bili su traženje odgovora na pitanja kako do novih zelenih kilovata iz energije vetra i solara, kao i razgovori o izazovima finansiranja OIE projekata i solarizaciji Srbije (prozjumeri iz ugla građana i kompanija, mali i veliki solari). Posebna pažnja je posvećena studentima i učenicima završnih godina srednjih škola kojima je omogućeno da se iz prve ruke informišu o elementima rada u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE). Organizovane su radionice sa primerima iz prakse o tome kako se razvija, gradi i operativno radi vetropark, kao i uvid u pogled iz ugla elektroenergetske kompanije ELNOS Group.
 
Jedna od tema radionica bio je i rad na OIE projektima iz ženskog ugla. Ideja je bila da bude što više žena u sektoru obnovljivih izvora energije, pozicioniranih na mestima na kojima se donose odluke. Pozvane su studentkinje Novosadskog univerziteta, one koje zaista žele da se bave čistim tehnologijama, da dođu i vide svoju poslovnu šansu. Broj prisutnih studentkinja je premašio očekivanja organizatora. Ta radionica, deo je projekta Put do većeg učešća žena u sektoru OIE koji je prepoznala i podržala Ambasada Kanade u Beogradu.
Učesnici Dana energetike i investicija bili su predstavnici relevantnih gradskih, pokrajinskih, republičkih, finansijskih institucija, kompanija, organizacija, udruženja, fondova, lokalne samouprave, profesionalni upravnici stambenih zgrada, gosti iz Bosne i Hercegovine, Finske, Belgije, Izraela, Kanade, Ujedinjenih arapskih emirata, Severne Makedonije, Sjedinjenih američkih država, Nemačke…
 
U izložbenom delu 11. međunarodnih dana energetike i investicija predstavile su se firme, institucije, lokalne samouprave i obrazovne institucije sa projektima u oblasti energetike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti