Direktorka KCV Edita Stokić na meti onlajn obmane za prodaju leka: Slučaj prijavljen policiji

Još jedna kampanja na izmišljenom portalu zloupotrebila je lik osobe za prodaju, a ovog puta žrtva je v. d. direktorka Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić.
Direktorka KCV Edita Stokić na meti onlajn obmane za prodaju leka: Slučaj prijavljen policiji
Foto: 021.rs
Dr Stokić, endokrinološkinja, demantovala je bilo kakvu povezanost sa člankom, a u kojem se promoviše upotreba preparata "insumed" za lečenje dijabetesa. 

Ovaj tekst ne pojavljuje se u Gugl pretragama, već se plasira u vidu sponzorisanog posta na društvenim mrežama.

"Ograđujemo se u celosti od napred navedenih lažnih navoda i ističemo da prof. dr Edita Stokić isto nikada nije izjavila usled čega je neosnovano dovedena u vezu sa promocijom preparata 'insumed'. Takvim postupanjem autori spornog teksta su prekršili sve profesionalne i etičke kodekse čime su direktno ugrozili prava pacijenata na savesno i stručno lečenje, a ime prof. dr Edite Stokić iskoristili za promociju i prodaju preparata koji nisu u skladu sa medicinom zasnovanom na dokazima", navodi se u demantiju koji je uputio Klinički centar Vojvodine.
 
Kako dodaju, prof. dr Edita Stokić je celu svoju profesionalnu karijeru gradila u skladu sa medicinom zasnovanom na dokazima.
 
Slučaj je prijavljen policiji.
 
V.d. direktorka KCV jedna je u nizu ličnosti čiji je lik zloupotrebljen za potrebe kampanje. U ovom slučaju kreiran je lažan portal koji se, pri dnu stranice, dovodi u vezu sa sajtom "Srbija Danas". Sam tekst obiluje netačnim informacijama već od naslova, u kojem se navodi da je "odlučeno da se dodeli kvota za lečenje dijabetesa". 
 
U tekstu se navode dezinformacije o plasiranju pomenutog leka u zdravstvenim ustanovama na osnovu imaginarne odluke (takođe imaginarnog) državnog medicinskog centra za endokrinologiju. Navodi se da je za raspodelu preparata odgovorna lično prof. Stokić, a dostupan je i link za kupovinu leka. 
 
Pretragom izvora upotrebljene fotografije, dolazi se do identične obmanjujuće kampanje koja je vođena u Albaniji. Na portalu "Gazeta Telegraf" tako je na isti način promovisan preparat "diaFix"
Pre prof. Stokić na udaru ovakve prevare bio je još jedan lekar i to dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Princip je bio isti - korisnicima društvenih mreža pojavila se reklama na stranici kreiranoj samo u tu svrhu, a koja vodi do nepostojećeg portala i teksta o "čišćenju krvnih sudova". I dr Panić je demantovao bilo kakvu povezanost sa ovom kampanjom.
 
Na udaru su nedavno bili i epidemiolog dr Predrag Kon i poznati televizijski voditelj Zoran Kesić, a kampanja s kojom su povezani odnosila se na "vraćanje vida bez operacije".
 
O ovakvim manipulativnim i potencijalno vrlo štetnim kampanjama u više navrata je pisao FakeNews Tragač.
  • iguman

    05.11.2022 09:54
    Video sam reklamu gde i aktuelna ministarka reklamira neki nadri lek.
  • Hm

    05.11.2022 08:11
    Hm
    Cim je V.D....?!
  • Msp

    04.11.2022 16:23
    @NN
    Bravo za komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti