Konkurs Fonda "Dr Zoran Đinđić" za mlade naučnike: Izmenjeni kriterijumi za prijavu za nagradu

Konkurs za nagrade Fonda "Dr Zoran Đinđić" otvoren je do 15. novembra, a za razliku od prethodnih godina, ove godine su uslovi za konkurisanje malo izmenjeni.
Konkurs Fonda "Dr Zoran Đinđić" za mlade naučnike: Izmenjeni kriterijumi za prijavu za nagradu
Foto: 021.rs
Tačnije, olakšani su nakon što je u aprilu ove godine izmenjen pravilnik o kriterijumima i merilima za realizaciju godišnjih nagrada za mlade naučnike i istraživače, što će omogućiti nekima koji inače ne bi ispunjavali starosni uslov da ipak konkurišu.
U pitanju je tradicionalna godišnja novčana nagrada sa diplomom za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada, a kandidati za nagrade su lica u radnom odnosu u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama. 
 
Dodeljuje je Fond "Dr Zoran Đinđić" u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, koji je osnovan odlukom Saveta Univerziteta krajem septembra 2015. godine radi dodele nagrade za naučna dostignuća. 
U Odboru ovog fonda sede eminentni profesori, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske, istaknuti eksperti, kao i predstavnici Pokrajinske vlade.
 
"Osnovni ciljevi Fonda usmereni su na stimulisanje postizanja izuzetnih rezultata i nagrađivanje istaknutih pojedinaca za trajan doprinos i ukupnu delatnost u razvoju nauke i tehnološkog razvoja, za izuzetne rezultate ostvarene primenom savremenih metoda u naučno-istraživačkom i obrazovnom radu u visokoškolskim ustanovama, za posebno značajne rezultate ostvarene u toku osnovnih, master i doktorskih studija, kao i za izvanredne završne radove na master akademskim studijama, magistarske ili doktorske radove, koji se odlikuju originalnošću, praktičnom primenljivošću ili inovacijama u okviru naučnih metoda", navodi se u opisu delatnosti Fonda na sajtu Univerziteta u Novom Sadu.
 
Kada se uporede dosadašnji pravilnik sa novom verzijom, koju je Senat UNS usvojio 21. aprila ove godine, uočljive su dve razlike u kriterijumima za prijavljivanje kandidata.
 
Do sada je kandidate za ovo prestižno priznanje Odboru fonda predlagala sama institucija iz koje je naučnik, koja je obezbeđivala dokumentaciju u vidu odluke o utvrđivanju predloga kandidata, prijavu kandidata na obrascu koji je potpisao i organ poslovođenja, spisak objavljenih naučnih radova i ostalo. 
 
Prema novim uslovima, kandidovanje je značajno lakše - prijavu Odboru podnose sami kandidati, kojima se od ove godine ne traži toliko dokumentacije kao ranije. 
 
Takođe, primetna je izmena koja se odnosi na godine zainteresovanih za prijavu. Prema starom pravilniku, u izbor su ulazili kandidati koji danom isteka roka javnog konkursa nisu navršili 35 godina života.
 
Izmenama pravilnika je apliciranje omogućeno onima koji su u godini raspisivanja javnog konkursa navršili najviše 35 godina života.
 
Dodeljuju se prva, druga i treća nagrada u ovoj kategoriji, a dobitnici moraju da iskoriste najmanje polovinu iznosa novčane nagrade za naučno usavršavanje u zemlji ili inostranstvu, učešće na naučnim skupovima, nabavku naučne literature ili potrebne opreme.
Kako se boduju naučni radovi možete da pogledate u pravilniku na OVOM LINKU. Za izmene pravilnika nadležan je Senat UNS, najviši stručni organ. Na čelu Senata je rektor, a čine ga prorektori, dekani svih fakulteta, direktori instituta i student prorektor.
 
Najbolje od prijavljenih kandidata oceniće komisija sastavljena od članova Odbora fonda, a konačnu odluku o najboljem od najbojih daje Senat Univerziteta.
 
Zbog čega su izmenjeni uslovi za konkurisanje za nagradu Fonda "Dr Zoran Đinđić" za 021.rs nisu javno želeli da govore ni rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić, koji je na čelu Senata, dok je članica Odbora prof. dr Biljana Škrbić odsutna zbog puta.
 
Laureat prestižne nagrade je prošle godine bila dr Vanja Šeregelj sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Prema evidenciji, najviše laureata ima Prirodno-matematički fakultet - osmoro najboljih mladih naučnika, Tehnološki fakultet ima četvoro, Fakultet tehničkih nauka, Filozofski fakultet i Medicinski fakultet imaju po dvoje, a Poljoprivredni fakultet jednog laureata.
  • Eto, pokazalo se

    18.12.2022 17:30
    I predloženo prvo i treće mesto odneli su kandidati stariji od 35 godina... Odluka se usvaja 22. decembra na Senatu, do tad treba da reaguje ko može...
  • Samo kazem...

    20.11.2022 18:22
    Clanovi Odbora Fonda treba da opstrujisu ovakvo namestanje Javnog konkursa.

    Koga se tacno plase akademici i profesori u penziji, pa da moraju da glasaju za takvu personu na kraju krajeva?
  • Deca nauke

    20.11.2022 16:43
    @Petar
    "...peru savest,ovaj momak se ne može zaustaviti jer je zlato nauke,deco umesto što se bunute pišite radove..."

    Izvinite, ali to zlato nauke nije podržao ni matični fakultet prošle godine. Možda ga nisu videli od jednako zlatne dekanice. Ova deca su vam zahvalna što ste potvrdili da je konkurs namešten za njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti