U Novom Sadu će uskoro biti još brža kontrola naplate parkiranja

Novosadski "Parking servis" planira da i do 10 puta ubrza kontrolu naplate parkiranja u Novom Sadu pomoću novog sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica.
U Novom Sadu će uskoro biti još brža kontrola naplate parkiranja
Foto: 021.rs

Reč je o softveru za optičko prepoznavanje karaktera iz vozila u pokretu.

"Softver na kome je baziran SMS sistem naplate parkiranja je veoma kompleksan, a s obzirom na činjenicu da direktno utiče na prihode preduzeća koja ga primenjuju, zahtevi za kontinualnom podrškom, monitoringom i konstantnim unapređenjem sistema su očekivani i traženi. Sistem za kontrolu je važna komponenta celokupnog sistema za naplatu parkiranja jer bez precizne kontrole se ne može efikasno kontrolisati naplata parkiranja. Sistem za kontrolu koji je predmet ove nabavke treba da omogući preciznu i do 10 puta bržu kontrolu plaćanja parkinga", navodi se u obaveštenju "Parking servisa" za pregovarački postupak nabavke softvera.

To znači da će uređaji za prepoznavanje tablica biti montirani na vozila, što je brži vid rada u odnosu na terenski rad "od vozila do vozila" zaposlenih u "Parking servisu".
 
Ovo preduzeće ulazi u pregovarački postupak sa firmom "Proapp" iz Veternika, nekada poznate kao novosadski "Prokomsoft APPS", koji je tvorac računarskog programa za SMS naplatu i kontrolu naplate parkiranja u upotrebi u "Parking servisu".
 
"Sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila putem optičkog prepoznavanja karaktera koristio bi isti protokol za komunikaciju sa serverom koji koriste i PDA uređaji i vršio bi isti upite i upis podataka u SMS parkiranje - modul za naplatu i kontrolu parkiranja na otvorenim parkralištima", navodi se u dokumentaciji za ovaj pregovarački postupak. 
 
Preduzeće je ušlo u pregovarački, a ne u otvoreni postupak nabavke budući da, kako navode, jedino ova firma može da dostavi program koji im je potreban.
 
Procenjena vrednost celog posla je 9,5 miliona dinara.
  • Svetlana

    11.11.2022 22:58
    Nadogradnja
    Takođe bi mogli da ubace u softver i liniju koda koja bi jednom proverenu reg.oznaku vozila koja ima stanarsku kartu, da je zapamti i da onemoguci izdavanje doplatne karte stanarima za koje je vec utvrdjeno to svojstvo. Platila sam kaznu i ako sam stanar ulice, jer zaboravih istaći karticu poslednjeg dana sajma. Naravno, odbili su stornirati doplatnu kartu!
  • Daniela

    11.11.2022 06:31
    Parking
    Citam glupave komentare...U celom svetu se placa parking, a vi hocete dzabe da drzite vozila na javnoj povrsini. Gospodo vi ste se 5.oktobra borili da Srbija bude kao ostale kapitalisticke zemlje, sada vam ne odgovara kapitalizam. Nezgodi niko ne ugodi!!!
  • Samo nek kaplje

    10.11.2022 13:39
    Uletece lepo svakom svoj deo za softvercic ...milina bozja. Sve ce to ovaj glupavi narod platiti...i treba , po zasluzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti