Kako grafiti u Novom Sadu i Severnoj Mitrovici povezuju Vojvodinu i Kosovo

"Brigada sever" – sličan potpis na grafitima u dva grada, ali različite poruke.
Grafiti "Brigada Sever, Vojvodina Vojvođanima" osvanuli su na nekoliko lokacija u Novom Sadu, vojvođanskoj prestonici. Objavila ih je 13. novembra neformalna organizacija "Mlada Vojvodina", koja se u javnosti zastupa stav da "Vojvodina treba da bude republika".
 
"Brigada Sever" bio je i potpis na grafitima koji su se, istog dana kada i novosadski, pojavili na severu Kosova. Na tim grafitima, poziva se na "otpor" vlastima Kosova u danima kada su predstavnici Srba izašli iz institucija, piše Radio Slobodna Evropa.
"Od 21. 11. obaveza je svakog otpor na svakom koraku! Brigada sever", piše na grafitima u Severnoj Mitrovici u bojama zastave Srbije. To je reakcija na odluku Vlade Kosova o kažnjavanju vozila sa tablicama koje izdaju paralelni srpski organi, a koje se smatraju nelegalnim. Odluka stupa na snagu 21. novembra.
 
RSE nema informacije ko stoji iza potpisa "Brigada Sever" na severu Kosova.
Grafiti sa sličnim potpisom pojavili su se u Severnoj Mitrovici i u avgustu, uz poruku "Ne brinite! Tu smo! Čekamo!", na početku povišenih tenzija između Srbije i Kosova. 
 
Stavljanje poziva na bojkot kosovskih vlasti u isti kontekst sa pozivima na otcepljenje Vojvodine, Aleksandar Popov iz novosadskog nevladinog Centra za regionalizam vidi kao "provokaciju".
 
"Meni se čini da je to nečija provokacija da se kompromituje i ovo malo autonomije koja je samo prazan ram bez slike", rekao je on u izjavi za Radio Slobodna Evropa.
 
Region Vojvodine, u kojem prema poslednjim podacima živi oko 1,9 miliona ljudi, dom je za više od 20 nacionalnih zajednica i ima Ustavom zagarantovanu pokrajinsku autonomiju u Srbiji. Nasuprot tome, Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga pokrajinom, pod nazivom "Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija".
 
Kakva je "veza" između Kosova i Vojvodine?
 
Na pitanje RSE kakva ideja stoji iza grafita "Brigada Sever, Vojvodina Vojvođanima", neformalna grupa "Mlada Vojvodina" nije odgovorila do objavljivanja ovog teksta.
 
Visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i nekadašnji poslanik u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov, ocenio je da između Kosova i Vojvodine postoji "samo jedna" spona.
 
"Jedina paralela između Autonomne pokrajine Vojvodine i Kosova i Metohije je to što su autonomne pokrajine u Republici Srbiji. Ne postoji nijedna druga paralela koja može da se pravi", kazao je Jovanov.
 
Aleksandar Popov smatra da poređenje Vojvodine sa severom Kosova, "niti je logično, niti je primereno, niti je korisno za bilo koga u Vojvodini".
 
Sever Kosova, iako deo države Kosovo, nije potpuno integrisan u kosovski sistem. U četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom vlast ima Srpska lista, partija koja uživa podršku vlasti u Beogradu. 
 
Poruke na grafitima u Vojvodini kritikuje i generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
 
"S obzirom na to da je reč o, pretpostavljam, mladim ljudima, takva rigidna i možda agresivna poruka nije dobra. Zatezanje odnosa ili bilo kakav konflikt između Vojvodine i Beograda nije dobar u ovom momentu ni za Vojvodinu ni za čitavu državu Srbiju", ocenio je on za RSE.
"Otcepljenje Vojvodine stvar prošlog vremena"
 
Pitanje autonomije Vojvodine je jedna od političkih tema u toj pokrajini, a stranke su svoje programe polarizovale na zahteve za veću autonomiju pokrajine i one koje se tome protive. Stranke čiji su zahtevi veća autonomija za Vojvodinu su zbog toga često bile optuživane za separatističke težnje od strane desno orijentisanih političkih snaga.
 
"Ne treba da se vraćamo u prošlost, naravno, ali u budućnosti treba da pronađemo mehanizme kojima će Vojvođani moći da upravljaju svojom ekonomijom i da budu odgovorni za svoj prosperitet", smatra Kostreš čija se stranka u prošlosti zalagala za ideju "Vojvodina republika".
 
Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da su od te ideje "odustali svi ozbiljni akteri i na političkoj i na društvenoj sceni u Vojvodini".
 
"Ona je bila aktuelna tamo negde u prvoj deceniji ovog veka. Ali se shvatilo da je to kontraproduktivno i da je, pre svega, nerealno", ocenio je Aleksandar Popov.
 
Ustavom Srbije iz 2006. godine, Vojvodini je zadržan status pokrajine u Srbiji, ali joj prava nadležnosti iz osamdesetih godina nisu vraćene, što je zahtev nekoliko vojvođanskih partija.
 
Kako to vide građani Vojvodine?
 
Marija iz Novog Sada smatra da "kosovsko pitanje sa vojvođanskim separatizmom nikada nije imalo, nema i neće imati nikakve veze".
 
"Verujem, da je procenat onih koji se zalažu za otcepljenje Vojvodine uvek bio na nivou statističke greške, ali i političari i mediji vole tome da pridaju važnost veću nego što to pitanje zaslužuje. Mislim da se iza svega krije motiv svake vlasti da dezavuiše pitanje prave decentralizacije koja je svakom društvu, pa i našem potrebna", zaključuje Marija.
 
Za Stefana iz Zrenjanina i Kosovo i Vojvodina su "pokrajine u Srbiji".
 
"Ja se protivim nezavisnosti Kosova. Ali mislim da postoji velika šansa da će se sada totalno odvojiti od Srbije", rekao je.
 
Misli da se ne može povući "nikakva paralela između kosovskog i vojvođanskog pitanja".
 
"Vojvodina je multietnička, sve nacije su prihvaćene i nema nikakvih tenzija. Sasvim je drugačiji princip postavke politike prema Kosovu i prema Vojvodini. Kosovo je već 30 godina na tom raskršću podele, dok u Vojvodini ne vidim ništa slično", ocenio je.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu Radio Slobodna Evropa.
  • Čika

    20.11.2022 14:12
    Bravo Marija
    Jednostavno i u dve rečenice sublimisano sve značajno za status APV. Želim da verujem da je to stav većine Vojvođana, ali to ne vidim na izborima. Strogi centralizam u odlučivanju o svemu bitnom je odlično oruđe u rukama diktatora, a sve je zamaskirano preterano naglašenim patriotizmom i tobožnjom ugroženošću većinskog naroda. A često se ide i mnogo dalje od patriotizma...
  • Za Ralle

    17.11.2022 12:12
    @ralle-jbg rale sta da ti kazem, inspekciju boli uvo.
    Zato komsiluk i ja jednom u 6 meseci 10 kila Jupola pa krecimo oko zgrade (Bul.Osl kod Sberbanke). I mogu ti reci, nema toliko grafita koliko izgleda :) samo se ne skidaju :)
    U nasem kraju su se od proleca pojavila 2 nova velika grafita koja ce da "lete" sledece nedelje.
    Tako i ovi "mlada vojvodina" grafiti. Neka stanari u B.Bajica kupe 10 kila jupola i cetku (to je 1000 dinara, to jest dve kutije cigara) pa neka prekrece.
  • Roki

    17.11.2022 10:34
    Vojvodina
    Jadan je svako ko radi protiv svoje zemlje. U interesu je nekih zemalja, rasparčati Srbiju. A šta onda? Oni koji su radili za interese tih zemalja, pobeće sa novcem koji su dobili. Narod će ostati prepušten ali kome?Možda Hrvatima.Bože me sačuvaj. Samo ljudi sa niskim nivoom svesti ovako nešto mogu pomisliti.Teško onom ko pameti nema. Vojvodina je sastavni deo Srbije i tako će biti vek vekova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti