Profesorka Dragana Ćorić predložena za novu pokrajinsku zaštitnicu građana

Doc. dr Dragana Ćorić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu predložena je za novu pokrajinsku zaštitnicu građana - ombudsmana, a ovaj predlog će se naći na predstojećoj sednici Skupštine AP Vojvodine.

Aktuelnom pokrajinskom ombudsmanu prof. dr Zoranu Pavloviću šestogodišnji mandat ističe 24. novembra, odnosno ovog četvrtka.

Odbor za organizaciju uprave i lokalnu samouprave Skupštine APV predložio je dr Ćorić za novu pokrajinsku zaštitnicu građana i o tome će u utorak, 22. novembra, odlučivati poslanici Skupštine Vojvodine.

Dragana Ćorić je rođena 1976. godine u Leskovcu, a u Novom Sadu živi od 1986. godine.
 
Tokom školske 2002/2003. završila je master studije Deutsche Rechtsschule, na nemačkom jeziku, koji su organizovali Pravni fakulteti iz Novog Sada i Minstera. Magistarski rad s temom "Vreme u pravu" odbranila je 2005. godine na Pravnom fakultetu u Nišu, a na istom fakultetu je doktorirala na temu "Princip stečenih prava i retroaktivno dejstvo zakona".
 
Oblasti užeg naučnog interesovanja su joj teorija prava, nomotehnika, pravna etika, etički kodeksi.
 
Ove godine je reizabrana u status docenta na Pravnom fakultetu, a dobitnica je Oktobarske nagrade Grada Novog Sada 2014. godine.
 
Poznata je kao koautorka predloga neusvojenog "Aleksinog zakona", posvećenog merama prevencije vršnjačkog nasilja u školama, koji je napisala nakon samoubistva dečaka Alekse Jankovića iz Niša. Delovi zakona implementirani su u važeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Ima iskustva rada u institucijama, kao predsednica Upravnog odbora Studentskog kulturnog centra "Novi Sad", te članica Upravnog odbora pokrajinskog Fonda za izbegla i prognana lica.
 
Jedna je od osnivačica Udruženja "Roditelj", a članica je Nacionalne asocijacije psihoterapeuta i Evropskog udruženja psihoterapeuta.
 
Bila je među osnivačima Gradskog saveta roditelja, konsultativnog tela roditelja za teritoriju Novog Sada, sertifikovani je trener za oblast zaštite od diskriminacije, a upisana je i u registar medijatora pri Ministarstvu. Učestvovala je u osnivanju Srpskog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju, a aktivna je i u Koordinacionom telu za bezbednost dece i mladih u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. 
 
Osim toga, zajedno sa studentima osnovala Novosadsku školu prava i veština. Takođe, učestvovala je i u osnivanju kancelarije Studentskog ombudsmana.
 
U zvaničnoj biografiji navodi i u učešće u brojnim radnim grupama pri nadležnim ministarstvima, kao i na lokalnom nivou za pisanje novih ili izmenu postojećih propisa.
 
Govori engleski, ruski, nemački, a služi se italijanskim jezikom.
 
Sednica Skupštine Vojvodine zakazana je za utorak, 22. novembar u 10 časova.
  • Berija

    23.11.2022 16:14
    potvrđeno
    gospodža je nji'ova, definitivno. Na listi je potpisnika slepom podaništvu Prvorođenom-Sveznajućem Vrhovnom božanstvu ("Mi dolе potpisani stojimo svojim imеnom, znanjеm, rеzultatima uz njеgovu kandidaturu sprеmni da sе sa njim borimo ZA BOLjU SRBIJU!") https://www.sns.org.rs/lat/novosti/vesti/za-bolju-srbiju. DNO DNA !!!
  • Samo kazem

    22.11.2022 10:52
    Korektno
    Korektno resenje za ombudsmana. Posle Pavlovica svako kadrovsko resenje je preporod u odnosu na njega.
  • Mila

    22.11.2022 08:31
    Sjajan izbor. Konacno da nadju nekog strucnog da mu daju sansu na funkciji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti