Prosvetni radnici štrajkuju 1. decembra zbog nasilja nad nastavnicima

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra.
Prosvetni radnici štrajkuju 1. decembra zbog nasilja nad nastavnicima
Foto: Pixabay

Kako je saopštio taj sindikat, jednodnevni štrajk se organizuje u znak solidarnosti i podrške žrtvama nasilja na radnom mestu.

Istu odluku doneli su i svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije", navodi se u saopštenju NSPRV.

Ističe se da su potrebne jasne i precizne kazne za nasilnike, bez obzira da li je reč o nasilju učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega prema nastavniku.
 
"Neophodno je Krivičnim zakonikom jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali i da je neophodan otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija države kako bi se našla pravična rešenja i za ovo pitanje.
 
Sindikat smatra da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju.
 
"Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima", navodi se u saopštenju.
 
"Na kraju, ili na početku, neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen", smatraju u sindikatu.
 
Neposredan povod za štrajk je slučaj profesorke engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra na času izmakli stolicu, nakon čega je ona pala, dok su je učenici snimali i smejali se. Potom su taj snimak objavili na društvenim mrežama.
  • Nena

    22.11.2022 19:40
    Hvala i Vama.
    Ovog puta cu Vas razocarati,po mene nece doci,jer cu u prosveti biti jos toliko da potpunom obustavom rada dam svoj doprinos 1. decembra.
    Zao mi je kolega koji ostaju i sve one vredne i vaspitane dece kojima nece imati ko da predaje u bliskoj buducnosti.
  • @Nena

    22.11.2022 16:23
    Hvala na odgovoru, sve to znam. A da li vi znate pesmu Martina Nimelera " Prvo su došli" i da problem možda ne leži tu? Sad su došli po vas, žao mi je...
  • Nena

    22.11.2022 09:46
    Vi izgleda ne shvatate da je skola nemocna. U skoli u kojoj radim nema SNS kadra, u kolektivu su starije kolege koje rade 20+ godina, koji su nekada bili autoritet, a polako ga gube.
    Da li znate da ukoliko neki ucenik napravi incident sledi razgovor sa pedagogom i staresinom u trajanju od mesec dana, pa onda sledi period pracenja nasilnika i da li je isti promenio ponasanje? Ukoliko ne promeni ponasanje, dobija smanjenu ocenu iz vladanja i to na cetvorku i tako se postupak nastavlja.
    Da li znate da je gotovo nemoguce nasilniku smanjiti ocenu iz vladanja na dvojku?
    Osnova ovog strajka jeste promena zakona, kojom bi se omogucilo ostrije kaznjavanje ucenika koji su nedisciplinovani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti