"Mračna" Kritična masa: Biciklisti ovog petka voze po Novom Sadu, topla odeća i svetla obavezna

Ljubitelji vožnje na dva točka ovog petka, 25. novembra, imaće priliku da se provozaju u novoj jesenjoj Kritičnoj masi, masovnoj vožnji bicikala kroz grad.
Za razliku od prethodnih vožnji, ova će se, zbog ranijeg zalaska sunca, odvijati u mraku.

Kako poručuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), inicijator i organizator ove tradicionalne vožnje, baš zato što će vožnja početi u 17 časova, kad je sunce već zašlo, cilj iste je skretanje pažnje na potrebu da biciklisti u vožnji budu pravilno osvetljeni.

"Mnogobrojne studije pokazuju da su biciklisti uočljiviji na putu kada imaju svetla na biciklu, nego kada imaju reflektujući prsluk. Svetla na biciklu su i po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima u Republici Srbiji obavezna. Novosadska biciklistička inicijativa redovno skreće pažnju biciklistima na obavezu posedovanja svetala na biciklu - obavezno je belo napred i crveno pozadi", poručuje NSBI.
 
Još jedan cilj vožnje je skretanje pažnje na sve veće zagađenje vazduha usled, između ostalog, prevelikog broja automobila i drugih emitera zagađenja na ulicama.
 
"Za potrebe tolikog broja vozila potrebno je obezbediti široke ulice i bulevare, čime se oduzma javni prostor pešacima i biciklistima. Da bi velik broj vozila imao gde da se parkira, potrebno je graditi parkinge i garaže, čime se opet oduzima javni prostor za parkove, zelenilo, igrališta. U gužvi se kruži i po nekoliko desetina minuta da bi se pronašao parking, a sve te izduvne gasove udišemo svi mi. Prevelik broj motornih vozila na ulicama grada utiče i na povećanje zagađenja bukom, ali i na veće zagađenje prašinom i sitnim česticama. To su sve razlozi da promena krene baš od nas, svakog pojedinca. Zato budite jači od svojih izgovora, budite pokretači promena, odaberite ekološki prihvatljiv transport kao što je bicikl, i zaštitite sebe, svoje prijatelje i decu od zagađenja", poručuju članovi NSBI.
 
Vožnja je zakazana za 17h ovog petka, 25. novembra iz Limanskog parka. Kraća ruta obuhvatiće oko osam kilometara vožnje:
  • Bulevar despota Stefana, Balzakova, 1300 kaplara, Ribarsko ostrvo, Podunavska, Šumska, Radnička, Feješ Klare, Stanoja Glavaša, Šarplaninska, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar cara Lazara, Ive Andrića, Narodnog fronta i Limanski park, nazad na početak vožnje.
  • Bojan

    25.11.2022 14:15
    @nikoz

    Bicikl (bez "i") možda voziš ali propise ne znaš. Pešački prelaz je i biciklistički ako preko njega ide staza, a takvi kao ti ne nagaze "slučajno" stazu, nego vam je taktika da se autom provlačite između pešaka, pa kad vam to ne uspe onda ostanete zaglavljeni na stazi i blokirate prolaz. Nauči da voziš pa onda volan i korman u ruke.
  • Komifo

    25.11.2022 14:10
    @MileBukovac

    Sad će mile bosanski purger da nam održi predavanje iz korišćenja prevoznog sredstva koje je prvi put video kad je iz divljine emigrirao ovamo.
  • retrourbano

    25.11.2022 13:45
    biciklisti Novog Sada su zadnji ostatak palanačkog mentaliteta,samo im još fali ona štipaljka na pantalonama i gazi.danas petkom oni se našli vozati.gori su od sns bande

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti