Spomenik "Porodica" u Novom Sadu na spisku lokacija koje će đaci obilaziti na ekskurzijama

Spomenik "Porodica" na keju u Novom Sadu bronzana je lekcija o jednom od najtraumatičnijih događaja u novosadskoj istoriji - Raciji mađarskih fašista.
Spomenik "Porodica" u Novom Sadu na spisku lokacija koje će đaci obilaziti na ekskurzijama
Foto: 021.rs
Memorijal u Novom Sadu koji simbolizuje ugašene živote podseća na najveći pokolj na teritoriji Vojvodine tokom Drugog svetskog rata i važno je mesto sećanja našeg naroda. Novi Sad se zbog toga našao na spisku mesta koja bi, prema preporuci Muzeja žrtava genocida i Ministarstva prosvete, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji trebalo da posete u okviru školskih studijskih putovanja, pišu Novosti.
To je samo segment šire inicijative Muzeja žrtava genocida, čiji je cilj oživljavanje kulture pamćenja stradanja u Drugom svetskom ratu. Iza ove ideje stalo je i Ministarstvo prosvete, koje je školama prosledilo stručno uputstvo za organizaciju sa definisanim ciljevima ovih putovanja.
U središtu ovog "koncepta sećanja" su obilasci mesta velikih stradanja i upoznavanje sa razmerama zločina direktno na mestima na kojima su se i dogodili. Đaci bi time dobili priliku ne samo da prodube svoja znanja, nego i da na autentičnim mestima steknu lični doživljaj stradanja nevinih.
 
Osim na spomenik žrtvama Novosadske racije, stručnjaci Muzeja žrtava genocida prosvetnim vlastima skrenuli su pažnju i na druga istorijska mesta u Vojvodini, koja zavređuju da budu odredišta studijskih putovanja osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije.
 
Preporučena je tako i poseta pomalo zaboravljenom Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, čiju je umetničku formu osmislio arhitekta Bogdan Bogdanović. Prostor uz pravoslavno groblje u ovom gradu tokom rata bio je najveće gubilište u Sremu, gde je više hiljada Sremaca mučeno i ubijeno od strane nemačkih i ustaških okupatora. Na ovom mestu skončao je i veliki slikar Sava Šumanović.
 
Vojvođanska mapa stradanja i herojstva, po kojoj će se u potrazi za znanjem kretati školarci, obuhvata i poprišta velikih bitka i vojnih operacija. Preporučene su posete Kompleksu "Batinska bitka", gde se novembra 1944. odigrala jedna od najvećih bitaka na prostoru Jugoslavije, kao i Spomen-parku "Sremski front", koji čuva sećanje na istoimene frontovske operacije kojima je završen Drugi svetski rat u ovom delu Evrope.
 
Selo Jabuka kod Pančeva mesto je umora više od 12.000 Srba, Jevreja i Roma. Kompleks sećanja "Stratište" memorijal je žrtvama masovnih streljanja koje su sprovodile nemačke okupacione snage tokom Drugog svetskog rata. Najčešće su to bili civili: Jevreji, Romi i Srbi iz beogradskih kazamata - logora "Staro sajmište" i "Banjica", i "Topovske šupe", ali i veliki broj građana južnog Banata koji se našao na meti okupatora.
  • @Thiberius

    01.12.2022 12:49
    Rad oslobađa
    Eno baš čitam vesti kako su poljaci ponosno zatvorili muzej i spomen obeležja u Aušvicu. Tamo se više ne može ići i obići i poljaci i nemci, sad evrounijanci, se stide tih dešavanja, spomenik su zatrpali, iz knjiga izbacili, jevrejima objasnili da je to sve bajka i svi zajedno pevaju pobedničke pesme evrovizije.
    A transfer blama i sramota od svog sugrađanina je urbana legenda evo recimo mene uopšte nije sramota što grad delimo zajedno, nisam ja tu ništa kriv jer svako ima pravo da bude to što jeste.
  • pajo patak

    30.11.2022 14:14
    bolje u Muzej Vojvodine da
    vide stare razglednice Novog Sada na kojima je u zavisnosti od procentualnog sastava stanovništva raziličitim redosledom pisalo: Neusatz, Нови Сад, Ujvidek, a u to vreme nije bilo lažnog bratstva-jedinstva, nego samo pravne države ( što bi rekao pokojni predsednik ) i tolerancije.
  • Thiberius

    30.11.2022 14:12
    @Jelena
    žao mi je, što ne prepoznajete ironiju u tome što sam napisao. Itekeko sam mrdnuo iz svog dvorišta, a iz Srbije pogotovo, zato mi je i poznato kako pomirenje donosi nemerljivo više benefita od konstantnog vaskrsavanja mržnje u raznim formama. Sećanje na žrtve ima svoje mesto u svakoj kulturi, to je dobro, to je poučno. Ali zasnivati mentalitet na tome vodi u sunovrat. Pogotovo zasnivati na poluistini, da je samo jedna strana vršila zločine. To udaljava čoveka od odgovornosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti