Fondacija koja je finansirala kupovinu Crne kuće: Nepravedna presuda o iseljenju

Nemačka fondacija "Schüler Helfen Leben" (SHL) reagovala je povodom presude po kojoj Omladinski centar CK13 treba da se iseli iz Crne kuće.
Fondacija koja je finansirala kupovinu Crne kuće: Nepravedna presuda o iseljenju
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju ove fondacije, presuda je nepravedna, a potezi Udruženja Kuda.org ometaju rad i ugrožavaju postojanje omladinskog centra, što ide na štetu zajednici Novog Sada.

"Delajući protiv udruženja CK13 i SHL-a, Kuda.org je izgubili legitimitet kao akter nezavisne scene i civilnog sektora grada, u očima SHL-a", piše u saopštenju.

Patrik Hemke, izvršni direktor SHL-a, naglašava da "ove akcije mogu dovesti do gubitka omladinskog centra".
 
"U javnom interesu je da Kuda.org obustavi ove akcije kako bi izbegli gubitak ključnog dela kulturne scene Novog Sada", navodi. 
 
Podsetimo, Osnovni sud u Novom Sadu usvojio je tužbeni zahtev udruženja Kuda.org kojim se obavezuje Omladinski centar CK13 da se iseli iz Crne kuće i nadoknadi troškove sudskog postupka.
 
Ovo je usledilo nakon što je uda.org u maju 2020. godine raskinula Ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje koji su odbijeni, a potom pokrenula tužbu protiv SHL-a, pa Omladinskog centra CK13.
Iz CK13 ranije su saopštili da će se na presudu žaliti, čime se odlaže izvršenje do odluke Višeg suda. Ocenili su da je reč o političkom sukobu.
 
Fondacija SHL 2006. godine kreditirala je Kuda.org sa 165.000 evra kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao Crna kuća. 
  • Investitorski

    30.11.2022 18:31
    Urbanizam
    Javna je tajna da postoji dil sa investitorom koji je kupio parcelu pored, zapravo delove. Neophodno je spojiti parcele da bi se omogućila gradnja.
    Računica je jasna.
    Ovo im je najjači projekat u životu.
    Vrate SHL-u hipoteku, ostatak za penziju.
    Ubijanje nezavisne scene u toku.
    A oni su sa gradom već izvašarili, jer su na kašiki dugogodišnjoj.
  • darinka

    30.11.2022 14:48
    Mi živimo u društvu nepravde i nasilja svake vrste. Da je Kuda.org, kako tvrdi, imala problem samo sa CK13 ne bi tužila i SHL da im se skine hipoteka sa kuće. Ovom tužbom protiv SHL-a su pokazali da njima nije cilj poboljšanje rada unutar kuće i razvoj scene, već da ih zanimaju samo zidovi koje mogu dobro da unovče nakon što postanu vlasnici objekta bez ikakvog tereta. Ovo je nasilje nad čitavom scenom koja strepi šta će se dalje dešavati i baca užasno ružnu sliku u oči ljudi koji su nekada imali poverenje i kupili kuću da u njoj imaju prostor svi oni koji nisu imali gde sve ove godine.
  • Muaddib

    30.11.2022 14:41
    Da li je kredit bio bespovratni? Ako nije, da li je kredit vraćen? Ako nije, kako kuda.org ima tapiju nad parcelom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.