Pokrajina i lokalne samouprave ostaju bez budžetskih inspektora: Sve odlazi pod upravu Beograda

Autonomna Pokrajina Vojvodina i sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji od 2023. godine neće imati pokrajinske, odnosno lokalne budžetske inspektore.
Pokrajina i lokalne samouprave ostaju bez budžetskih inspektora: Sve odlazi pod upravu Beograda
Foto: 021.rs

Novi Zakon o budžetskoj inspekciji, koji je usvojen 9. decembra 2021. godine i počinje da se primenjuje 1. januara 2023. godine, u članu 36 predviđa potpunu centralizaciju budžetske inspekcije.

Ministarstvo finansija priprema se da preuzme sve zaposlene budžetske inspektore u APV i u lokalnim samoupravama, kao i njihovu opremu za rad, arhivu, prava, obaveze i sve predmete koje su koristili.
Pokrajina i lokalne samouprave dužne da usklade svoje sistematizacije i unutrašnje uređenje u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno od 17. decembra 2021. godine, a promena će se osetiti i u budžetima.
 
Kako je vidljivo u izmenama i dopunama uputstava za pripremu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2023. godinu, iz planiranja izdvajanja za plate u Pokrajini izbacuje se Služba za budžetsku inspekciju APV, koja uskoro prelazi pod nadležnost Ministarstva finansija. 
 
Pripreme za novi budžet APV
 
Pokrajinski sekretarijat za finansije APV u pripremama za donošenje novog budžeta konstatuje i da se menjaju stope nominalnog i realnog rasta BDP-a, kao i procena stope inflacije. Dok je procena na sredini godine bila da će stopa nominalnog rasta BDP-a biti 8,1 odsto, stopa realnog rasta BDP-a četiri odsto, a inflacija 5,3 odsto, u izmenama uputstva za pripremu budžeta za narednu godinu stopa nominalnog rasta BDP-a diže se na 13,3 odsto, stopa realnog rasta BDP-a pada na 2,5 odsto, a inflacija raste duplo, odnosno na 11,1 odsto.
 
Takođe, Pokrajinska vlada je zaključkom od 18. novembra ove godine odlučila da celokupnu uslugu prevoza službenim vozilima prebaci na Upravu za zajedničke poslove pokrajinskih organa, što znači da se ukidaju radna mesta vozača u okviru posebnih pokrajinskih organa. 
 
Pokrajinski organi su do sada, zbog specifičnosti poslova i zadataka, imali mogućnost da organizuju sopstvene službe prevoza službenim vozilima, ali se to pokazalo neefikasnim u smislu upravljanja kadrovima, navodi se u izmenama i dopunama uputstva za pripremu novog budžeta APV. 
 
Uprava za zajedničke poslove će se zato, počev od nove godine, baviti i radnim odnosom ovih službenih vozača.
  • Matt

    30.11.2022 17:25
    Ovi u izvršnom veću sem ogromnih plata,i nerada nisu služili baš za ništa...Nisam da sve ide u Beograd ali ovo ako si crnogorac može sve je prekipilo....
  • jovica s brcima

    30.11.2022 16:41
    pa pokrajina ima Mirovica on je one man show !!!
  • Djeki

    30.11.2022 16:10
    Vojvođani
    Sve je već ili ide u BG! Mi im samo služimo da radimo za njih. Užasna centralizacija. Ni 90-ih nije bilo tako pod SPS-om. Od 2000-e sa Dinkićem to počinje. Svi ostali gradovi i sela po celoj Srbiji su provincija, a ljudi tamo neki "iz unutrašnjosti" što bi rekli "prestoničari". Strašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti