Pokrajinska zaštitnica građana: U radu ću biti fokusirana na podizanje svesti o vrstama nasilja

Nova pokrajinska zaštitnica građana Dragana Ćorić najavila je da će najveći deo njenih aktivnosti u predstojećem šestogodišnjem mandatu biti fokusiran na dizanje svesti o vrstama nasilja.
Pokrajinska zaštitnica građana: U radu ću biti fokusirana na podizanje svesti o vrstama nasilja
Foto: 021.rs
Ombudsmanka Ćorić je za 021.rs objasnila da je na novu poziciju stupila pre nedelju dana, te da će uskoro nastaviti rad na nerešenim prijavama, koje su stigle njenom prethodniku. 
"Ono što će definisati konkretno moj rad jeste to što ću govoriti o različitim vrstama nasilja i različitim merama prevencije i apelima da se čini sve što je moguće svaki dan i to ne samo institucije nego i svi pojedinci, kao i da ću to raditi ne samo kada je 16 dana ženskog aktivizma, već svaki dan. Kao što sam ranije bila zastupnik prava deteta, biću i dalje, zato što deca jesu naša budućnost", objasnila je.
Što se tiče njenih zamenika, ne zna kada će novi biti izabrani i koji će to ljudi biti.
 
Dragana Ćorić je rođena 1976. godine u Leskovcu, a u Novom Sadu živi od 1986. godine.
 
Tokom školske 2002/2003. završila je master studije Deutsche Rechtsschule, na nemačkom jeziku, koje su organizovali Pravni fakulteti iz Novog Sada i Minstera. Magistarski rad s temom "Vreme u pravu" odbranila je 2005. godine na Pravnom fakultetu u Nišu, a na istom fakultetu je doktorirala na temu "Princip stečenih prava i retroaktivno dejstvo zakona".
 
Oblasti užeg naučnog interesovanja su joj teorija prava, nomotehnika, pravna etika, etički kodeksi.
 
Ove godine je reizabrana u status docenta na Pravnom fakultetu, a dobitnica je Oktobarske nagrade Novog Sada 2014. godine.
 
Poznata je kao koautorka predloga neusvojenog "Aleksinog zakona", posvećenog merama prevencije vršnjačkog nasilja u školama, koji je napisala nakon samoubistva dečaka Alekse Jankovića iz Niša. Delovi zakona implementirani su u važeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
 
Ima iskustva rada u institucijama, kao predsednica Upravnog odbora Studentskog kulturnog centra Novi Sad, te članica Upravnog odbora pokrajinskog Fonda za izbegla i prognana lica.
 
Jedna je od osnivačica Udruženja "Roditelj", a članica je Nacionalne asocijacije psihoterapeuta i Evropskog udruženja psihoterapeuta.
 
Bila je među osnivačima Gradskog saveta roditelja, konsultativnog tela roditelja u Novom Sadu, sertifikovani je trener za oblast zaštite od diskriminacije, a upisana je i u registar medijatora. Učestvovala je u osnivanju Srpskog udruženja za pravnu i socijalnu filozofiju, a aktivna je i u Koordinacionom telu za bezbednost dece i mladih u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. 
 
Osim toga, zajedno sa studentima je osnovala Novosadsku školu prava i veština. Takođe, učestvovala je i u osnivanju kancelarije Studentskog ombudsmana.
U zvaničnoj biografiji navodi i u učešće u brojnim radnim grupama pri nadležnim ministarstvima, kao i na lokalnom nivou za pisanje novih ili izmenu postojećih propisa.
 
Govori engleski, ruski, nemački, a služi se italijanskim jezikom.
 
Njen prethodnik na mestu pokrajinskog ombudsmana je bio prof. dr Zoran Pavlović, kome je šestogodišnji mandat istekao 24. novembra.
  • Aron

    02.12.2022 13:09
    NEMA NEZAVISNOG RADA
    E moja draga koleginice, definisati vrste nasilja može svako, nije to nikakva nauka, niti ono što gradjani od Vas očekuju. Očekujemo od vas da zaustavite politički javašluk u Vojvodini, kriminal koji je svakodnevan u svim političkim odlukama koje donosi APV, i koje sprovodi. Manite se teorije i filozofije, Vi imate ulogu da zaštitite gradjane od političkog nasilja, bezobrazluka i kriminala, a tu ništa nećete uraditi jer ne smete protiv političke stranke SNS koja Vas je izabrala na tu funkciju, njima morate polagati račune. Zato se manite gluposti, nama gradjanima se ništa neće promeniti ni sa Vama ni bez Vas. Samo plaćamo sve te vaše plate i druge troškove jer ste svi vi zavisni politički ograni koji ste tu gde ste samo zbog forme koju zahteva EU.
  • M

    01.12.2022 23:27
    Kompetentna
    Samo napred, Dragana. Verujemo u tvoje u kompetencije i istrajnost da nastavis sa onim sto si odavno zapocela.
  • Drug

    01.12.2022 21:23
    Pokrajinski ombudsman je na žalost grupa neradnika koji i ne znaju čemu služe,pošto sem skupova gde se jede,pije,piše prekovremeni rad i putuje na kojekakve edukacije u svet nema znaċenje nikakvo...Dajte nam konkretno šta radite i koliko je uticaj SNS_a u svemu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti