Rodoljub Šabić: Nadolazeće generacije dočekaće pustoš od države

Nadolazeće generacije biće suočene sa pustoši od države i biće potreban ogroman građanski napor da se ona popravi, rekao je advokat Rodoljub Šabić na tribini "Od ustavnih prava do pendreka i progona".
Rodoljub Šabić: Nadolazeće generacije dočekaće pustoš od države
Foto: 021.rs
Bivši poverenik za informacije od javnog značaja govorio je o načinima (ne)reagovanja institucija kada im se aktivisti i građani obrate.
 
"Mi smo suočeni sa situacijom u kojoj institucije ne da samo ne rade svoj posao, nego one rade nešto što ne bi smelo. Pa tako kada građani učine bilo šta skoro sigurno mogu da očekuju da će se pokrenuti proces protiv njih, ali oni koji su zaštićeni i učine nešto protivzakonito mogu biti sigurni da se protiv njih neće ništa pokrenuti", rekao je Šabić.
Dodao je i da institucija poverenika, koju je on ranije predstavljao, više ne postoji, kao ni ostale.
 
"Mi ćemo se sve češće sretati sa pokušajima da nekakve čudne formacije i privatna obezbeđenja bez oznaka rade u državi i protiv građana. Sve će to jednog dana proći, ove vlasti neće biti i bićemo suočeni sa posledicama, a najviše će se to odraziti na buduće generacije", naveo je Šabić.
 
Na okruglom stolu su govorili i pravnica Sofija Mandić, narodna poslanica Danijela Nestorović, aktivisti Brajan Brković i Petar Holik, psiholog Vladimir Mihić i aktivistkinja "Građanske inicijative" Dragoslava Barzut. Razgovor je moderirala aktivistkinja Marija Srdić.
 
Događaj su organizovali Centar za razvoj demokratskog društva Europolis i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, sa ciljem da ukažu na kontinuirani rast pritisaka, progona i nasilja nad aktivistima širom Srbije.
  • mile

    03.12.2022 09:35
    Zato ce otici napolje.A njihova deca i partijski podmladak , videli smo kakav je, ce vladati posle njih. Njihovi glasaci ce i dalje kukati zbog penzija i sl. i dalje i dalje glasati za njih jer opozicija ne moze da se slozi, jer svako vuce na svoju stranu.
  • Pera

    03.12.2022 07:39
    5G
    Glasali ste i eto vam.
  • Marko, Liman

    03.12.2022 01:15
    Molio bih ove botove, da uzmu neki kurs kreativnog pisanja i savladaju osnovna pravila gramatike. Ako nešto ne znaju, neka pitaju nekoga ko zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.