Novosadski SSP: Abnormalan rast cena nekretnina, studiraće samo bogati

Ukoliko se nastavi divljanje cena nekretnina i iznajmljivanja stanova, postoji ozbiljna pretnja da će univerzitetski grad Novi Sad ostati bez značajnog broja studenata, saopštava SSP.
Novosadski SSP: Abnormalan rast cena nekretnina, studiraće samo bogati
Foto: 021.rs

Kako poručuju u Gradskom odboru Stranke slobode i pravde, mnogi mladi će izgubiti šansu da se školuju.

"Posebno će biti pogođeni studenti koji su i pored svojih dobih rezultata izgubili pravo na dom", navodi se.

Ukazuju na to da su, prateći rast cena u Novom Sadu, primetili da je u poslednjih godinu dana došlo do "abnormalnog rasta cena na tržištu".
 
"Stan koji se nekada mogao iznajmiti za oko 120 evra sada staje 250 i više, a neki koštaju i preko 1000 evra bez troškova. Najniža cena studentskog života, u najbolju ruku, bila bi 250 evra za stan, 50 evra za troškove i 200 evra za hranu i život, i to bez uračunatih potreba mladih kojih svakako ne bi smeli da se odreknu. Znači, 500 evra, ali – kako ih zaraditi? Naravno, studenti mogu da se honorarno zaposle, ali da li će to biti dovoljno? Druga opcija je da putuju iz udaljenih mesta samo na ona predavanja koja su obavezna i na ispite, ali koliko znanja oni gube zbog propuštenih predavanja?", pitaju se u SSP.
 
Ova opoziciona stranka traži od nadležnih da podrže svakog studenta koji je na budžetu i pri put upisuje narednu godinu fakulteta sa 100 evra mesečna, kako bi "svaki student lakše i uspešnije mogao da nastavi sa svojim studijama".
  • pajo patak

    07.12.2022 14:28
    pod A:
    u celom svetu studira ko ima da plati školarinu; bogatom tata, siromašni uzima kredit koji otplaćuje kada se zaposli. B: sve studens
    tske domove u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu ... je šezdesetih, sedamdesetih gradila SAPV za svoje studente, od ne jogurt, nego kulturne revolucije 1989., tamo žive наша браћа и сестре odaklegod za dž.
  • Mile

    07.12.2022 14:20
    Mile
    Tako i treba! Narod je glasao za nasu decu i nek uziva! Sta dalje da komentarises?! Ako je narod pismen uvek trazi neka prava zakone...itd! Nemoz cove da vlada kako hoce...kome je Skola i hartija dobro donela? Nek motaju kablove i prezivljavaju sasvim dovoljno za ovaj narod!
  • gradjaninX

    07.12.2022 11:49
    Ja sam siguran da su stanovi bili skuplji kad je prosecna plata pre 3-4 godine, za studenta koji radi neprijavljen u supermarketu/pekari, bila oko 25-30 hiljada dinara mesecno. Tad je garsonjera bila ~120e u proseku. Sad su primanja 60 hiljada, sto bi vam neko izdavao stan po istoj onoj ceni kad ni 200gr kafe nije vise 150 dinara vec 350?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti