Medicinski fakultet u Novom Sadu treća ustanova u Srbiji koja je uvela besplatne i dostupne uloške

Medicinski fakultet u Novom Sadu postao je treća visokoškolska ustanova u Srbiji sa besplatnim i svima dostupnim higijenskim ulošcima.
Reč je o akciji koju na nivou Srbije i regiona sprovodi kolektiv "Ženska inicijativa", a u okviru koje su Filozofski fakultet u Novom Sadu, a potom i Filozofski fakultet u Beogradu, prvi uveli besplatne i dostupne higijenske uloške u toaletima ustanova.
Cilj Ženske inicijative je borba protiv sve prisutnijeg "menstrualnog siromaštva", koje se ogleda u težem pristupu higijenskih sredstava ženama u Srbiji. Dostupnost higijenskih uložaka pojačava dostojanstvo i solidarnost u društvu.
"Studentski parlament Medicinskog fakulteta i njihove aktivne studentske organizacije u saradnji sa matičnom upravom fakulteta, kao i aktivistkinjama Ženske inicijative obezbedili su besplatne higijenske uloške za naredni period u svakom ženskom toaletu na samom fakultetu. Uzimajući u obzir da Medicinski fakultet ima više od 80 odsto studentkinja, tačnije više od 4.500 upisanih studentkinja u akademsku godinu, što je slično kao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ženska inicijativa ohrabrila je tim putem oko 9.000 studentkinja da nisu same i da je menstruacija sasvim prirodan i biološki proces", poručuje Ženska inicijativa.
 
 
Osim distribucije uložaka, Medicinski fakultet podržao je Žensku inicijativu i kroz tribinu "Pink flag" i delenje besplatnih PAPA testova.
 
"91,8 odsto ispitanica Filozofskog fakulteta kroz rezultate upitnika smatra da se značajno povećala svest o menstrualnom siromaštvu, kao i njenoj normalizaciji samim uvođenjem higijenskih uložaka, gde je i Sara Krivokuća kao studentska predstavnica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prepoznala značaj same inicijative i sprovela ideju sa ostalim kolegama iz Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu", poručuju aktivistkinje.
 
Više o ovoj inicijativi čitajte OVDE.
  • Olivera Vanđel

    12.12.2022 17:29
    Kondomi
    Zalažem se da se posle uložaka pređe na besplatne kondome.Povećava se broj zaraženih sifilisom...i drugim seksualno prenosivim bolestima.Srećno u daljem radu,podržavam svaku inicijativu za unapređenje higijene i zdravlja.
  • Cvejka

    09.12.2022 00:54
    Besplatni higijenski ulošci
    Pozdravljam akciju sprovedenu u delo.
    Ali molim iste aktivistkinje da razmisle i aktiviraju nadležne ako ne o besplatnoj podeli, bar o djelomičnoj pomoći pri kupovini uložaka za inkontinenciju kod starijih žena. Vrlo neprijatna, dosta česta pojava, i traje svakodnevno za razliku od mesečnog ciklusa. Ovi ulošci su preskupi, posebno kad ste penzioner ili čak i nemate sopstveni primanja.
  • Мисирац

    08.12.2022 16:54
    Немојте случајно да увредите систем постављајући права питања на првом месту!
    Ово вам дође ко позоришн представа којом правдате средств а ти сиротињо чекај на прегле месецима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti