Grad Novi Sad više nema sopstvenu budžetsku inspekciju: Nadzor nad trošenjem para preuzima Beograd

Grad Novi Sad od 1. januara ostaje bez svoje budžetske inspekcije, a dosadašnje inspektore preuzima Ministarstvo finansija.
Grad Novi Sad više nema sopstvenu budžetsku inspekciju: Nadzor nad trošenjem para preuzima Beograd
Foto: Pixabay

Informacija se navodi u predlogu budžeta Grada Novog Sada za 2023. godinu, kojim se sredstva do sada rezervisana za rad Službe za budžetsku inspekciju raspoređuju na druge korisnike budžetske kase.

Kako je 021.rs već pisao, novi Zakon o budžetskoj inspekciji, koji je usvojen 9. decembra 2021. godine i počinje da se primenjuje 1. januara 2023. godine, u članu 36 predviđa potpunu centralizaciju budžetske inspekcije.

To znači da se na nivou svake lokalne samouprave u Srbiji, kao i na nivou Autonomne Pokrajine Vojvodine, ukidaju budžetski inspektori, koji prelaze da rade pod okriljem Beograda.
 
Ovih dana ističe zakonski rok u okviru kog je Grad Novi Sad bio dužan da uskladi svoju sistematizaciju i unutrašnje uređenje, shodno izmenama zakona kojim se reguliše rad inspekcije. 
 
Novosadska Služba za budžetsku inspekciju trenutno se nalazi na Bulevaru cara Lazara 3. Njen posao je inspekcijska kontrola trošenja budžetskog novca u svim direktnim i indirektnim korisnicima gradskog budžeta, kao i u javnim preduzećima. Godišnje ova inspekcija raspolaže sa nešto više od 15 miliona dinara, a sredstva koja bi inače bila namenjena radu budžetske inspekcije u 2023. godini biće raspodeljena drugim korisnicima budžeta.
 
Osim šefa službe i administrativnih radnika, Grad ima ukupno četiri zaposlena budžetska inspektora.
 
Ministarstvo finansija upravo preuzima i pokrajinsku budžetsku inspekciju. Zbog čega tačno dolazi do ove centralizacije inspekcijske službe u oblasti kontrole budžeta nije poznato.
  • Eee

    12.12.2022 15:17
    Eee
    Eee nekada bese Trepca radi BG se gradi sada je NS radi BG se gradi!!! Tako nam i treba jer covek bez svojih para nije covek vec rob! To ovi ljudi vole pa to tije!!!
  • STARI NOVOSAĐANIN

    12.12.2022 15:06
    Deco moja,
    mislim da je vreme za Republiku Vojvodinu -nezavisnu i suverenu žitnicu Evrope....
  • Alex

    12.12.2022 14:17
    bravooo!
    samo tako i dalje, pa se cudimo zasto je Kosovo nezavisna drzava, izgleda da je vreme i za Vojvodinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti