Karlovačka gimnazija prva srednja škola u Srbiji koja uvodi besplatne i dostupne uloške

Karlovačka gimnazija je prva srednja škola u Srbiji koja će od narednog polugodišta uvesti besplatne i svima dostupne higijenske uloške.
Karlovačka gimnazija prva srednja škola u Srbiji koja uvodi besplatne i dostupne uloške
Foto: 021.rs
Reč je o projektu OPENS-a "Uključi se, pronađi rešenje!", a jedna od srednjih škola koja je učestvovala u njemu je upravo i ova gimnazija u Sremskim Karlovcima.
"Već od drugog polugodišta, naše učenice neće morati da se pitaju da li je potreba za higijenskim ulošcima u školi ljudsko pravo ili luksuz. Hvala OPENS-u na podršci, a sve ćemo učiniti da i ostale ideje uskoro budu realizovane", navode iz ove gimnazije.
 
Ranije ove godine je organizacija Gender Knowledge Hub, u saradanji sa Balkan IDEA Novi Sad, IRIDA i Centrom za omladinski rad pokrenula kampanju javnog zagovaranja za besplatne menstrualne proizvode u srednjim školama.
 
Istraživačica i aktivistkinja Dušica Stojadinović iz organizacije Gender Knowledge Hub je ranije za 021.rs rekla da su tom prilikom započeli i istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Srbiji.
 
"Tu su neki preliminarni rezultati zanimljivi. Na primer, jedno od pitanja je bilo 'Da li si ikada bila u situaciji da određeni menstrualni proizvod koristiš duže jer nemaš uložaka/tampona da zameniš?' i tu je 48.3 odsto devojaka odgovorilo da jeste. Takođe, za razloge koje su navodile zašto se to dešavalo jeste da ili nisu imale dovoljno ili nisu imale pri ruci, dosta devojaka je odgovorilo i da u toaletu nema tople vode ili sapuna da operu ruke pre i posle zamene menstrualnog proizvoda. Takođe, oko 25 odsto njih je pozajmljivalo menstrualne proizvode jer nije imalo dovoljno, a kod polovine učesnica istraživanja se to dešavalo jednom do tri puta godišnje. Uglavnom su to pozajmljivale od drugarice u školi. To se radi krišom, jer se stide, sramota ih je od dečaka, ne žele da to bude nešto o čemu se priča, smatraju da je to lično pitanje", rekla je ona ranije.
 
Inače, ovakvu inicijativu za dostupnost menstrualnih proizvoda imaju i tri visokoškolske ustanove - Filozofski i Medicinski fakultet u Novom Sadu, kao i Filozofski fakultet u Beogradu. Akciju na nivou Srbije i regiona sprovodi kolektiv "Ženska inicijativa".
 
Menstrualni proizvodi se u Srbiji oporezuju sa 20 odsto, dok je porez na smeštaj u hotelima manji - 10 odsto. Više o temi menstrualnog siromaštva pročitajte OVDE.
  • joj

    15.12.2022 22:52
    deset evra godisnje
    a izvršenje bar 5 x toliko
  • Ja

    15.12.2022 01:34
    Svaka cast, jer to nije luksuz i izbor.
  • Jbbb

    14.12.2022 00:09
    A wc papira nema u školi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.