Počeo peti festival "Synergy"

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki színház počeo je 5. Međunarodni festival jezičkih i etničkih manjina "Synergy".
Počeo peti festival "Synergy"
Foto: Marija Erdelji
Ove godine, pred publikom će se naći pet predstava, pet različitih teatara iz Rumunije, Srbije, Hrvatske i Mađarske. 
Prvo veče festivala publika je imala priliku da pogleda predstavu pod nazivom "Trauma kink", reditelja Gabriela Sandua iz Rumunije, nakon čega je nastupio i novosadski "Duo Nomadiko" izvodeći rusku romsku muziku.
 
Takođe, otvorena je i izložba pod nazivom "Stvaralaštvo manjinskih pozorišta u Vojvodini", u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine.
"Pripadnost etničkoj ili jezičkoj manjini jeste pripadnost samo jednom uskom krugu manjinske samodefinicije. Živimo u svetu manjina, koje su u stvari većine. Ono što se na prvi pogled čini manjinskim, zapravo je samo drugačije. A to drugačije nije izolovano, nego je deo celine - a pošto je deo celine, onda se tiče i one strukture koja se može nazvati većinska. Ove godine centralna tema festivala jeste žena i to u širem kontekstu. Žena kao supruga, kao majka, kao saradnica i kao jedna polovina sveta", izjavio je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.
 
Festival je i ove godine humanitarnog karaktera, pa se ulaznice neće prodavati, već će posetioci moći da daju humanitarne donacije za Sigurnu žensku kuću u Novom Sadu.
 
"Želim da se zahvalim Novosadskom pozorištu koje je donelo odluku da se uvrsti u red donatora Sigurne ženske kuće i naš rad podrži kroz ovaj festival. Važno je da znamo da je uzrok nasilja u porodici rodna diskriminacija. Žrtve nasilja su uglavnom žene, što predstavlja rodno zasnovano nasilje. Moramo da menjamo uverenja da počinilac nasilja ima pravo da bude nasilan i time manifestuje moć i dominaciju. Pozorište je najbolji kanal za dekomponovanje rodnih stereotipa i predrasuda koje svi imamo, kao i za suočavanje sa njima", istakla je rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu dr Nada Padejski Šekerović.
 
U petak, 16. decembra, na repertoaru je "Naš sin", autorski projekat Patrika Lazića iz Beograda, 17. decembra nastupa Teatar studio "Figura" iz Rumunija sa predstavom "Haos", 18. decembra Golem teatar iz Budimpešte izvešće "Loše jevreje", dok 19. decembra festival zatvara Teatar ITD, Arterarij sa predstavom "Bura". Nakon završne predstave, u maloj sali Novosadskog pozorišta nastupiće grupa Kal. 
 
Karte se mogu rezervisati putem web stranice Novosadskog pozorišta ili preko naloga društvenih mreža.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti