Reakcije iz Srbije na napad na hrvatske glumce: Država bar da se izvini, hitno procesuirati napadače

Članovi zagrebačkog Teatra ITD (&TD) napadnuti su sinoć u Novom Sadu, a stigle su i prve reakcije iz političkih stranaka u Srbiji.
Reakcije iz Srbije na napad na hrvatske glumce: Država bar da se izvini, hitno procesuirati napadače
Foto: 021.rs
PZP: Počinioce hitno procesuirati, napadnutima želimo brz oporavak
 
Pokret za preokret (PZP) osuđuje napad na glumce iz Zagreba i traži njihovo hitno procesuiranje, a da je povod napada dodatno uznemiravajući.
 
"Da Novi Sad više nije bezbedan grad kao što je nekad bio, ima nažalost sve više pokazatelja. Ovaj grad koji je uvek važio za miran, tolerantan i multikulturalan grad, zbog ovakvih postupaka pojedinaca, postaje sve manje ono što je nekad bio. Gradski odbor PZP zna da većina građana Novog Sada osuđuje ovakav nasilnički čin", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju i da će komšije iz Hrvatske uvek biti dobrodošli u naš grad, a napadnutim državljanima žele brz oporavak.
LSV: Što brže uhapsiti i procesuirati huligane 
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva od nadležnih organa da u najkraćem roku otkriju napadače na zagrebačke glumce.
 
"Velika je sramota da se gosti u našem gradu ne osećaju dobrodošlo, a za fizičke napade na njih adekvatne su samo najteže zakonske sankcije počiniteljima. Novi Sad nije grad mržnje. Novi Sad je Evropska prestonica kulture", piše u saopštenju. 
 
Dodaju i da je najmanje što država može da učini jeste da uputi izvinjenje zagrebačkim glumcima i obavesti javnost da su huligani uhapšeni i procesuirani.
 
SSP: Novi gradonačelnik da se odmah oglasi
 
Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad ocenili su da je napad posledica "nacionalističkog narativa", za koji navode da se decenijama servira sa nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i preti da Novi Sad pretvori u "radikalski brlog iz devedesetih".
 
"Osuđujemo sramno ponašanje ekstremnih desničara, koji su osetili potrebu da 'legitimišu' goste Novog Sada i tražimo od nadležnih da hitno reaguju. Od gradonačelnika Milana Đurića zahtevamo da se odmah oglasi i osudi sve one koji su izazvali incident", naveli su u saopštenju.
VKK "Vasa Stajić": Naprednjaci od Novog Sada napravili nacionalistički bastion mržnje i zla
 
Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" takođe je osudio ovaj incident. Novosadske NVO ocenile su da su naprednjaci od Novog Sada napravili "nacionalistički bastion mržnje i zla".
 
"Vladavina najgorih protuva, kako je vlast SNS-a nazivao naš veliki sugrađanin Đorđe Balašević, dovela je do toga da je postalo sasvim normalno da se na ulicama glavnog grada Vojvodine, koji se nekada ponosio svojom multinacionalnošću, pretuku glumci iz Zagreba samo zato što su pričali na hrvatskom jeziku", napominju oni.
 
Dodaju da žele da veruju da će napadači biti sankcionisani.
 
"Hoćemo da verujemo da će policija pronaći nasilnike, i da će oni pred sudom biti adekvatno sankcionisani, ali – čak i ako se to desi – stvari se neće promeniti, jer naprednjačka politika živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj meri ove antivrednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja", navode u VKK "Vasa Stajić".
 
Napadnutim hrvatskim glumcima žele brz oporavak i upućuju im izvinjenje u ime Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem. Dodali su da je cinično da se napad dogodio dok je Novi Sad Evropska prestonica kulture.
 
Saopštenje su potpisale organizacije Vojvodjanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar za održive zajednice.
  • Pera

    21.12.2022 11:51
    3N
    Pa dobro,tradicija se nastavlja i dobro nam ide.Bolje tako nego rat logori i sve ostalo.da ne pominjem gmbh crkvu sa one strane dunava i drine.
  • Milan

    21.12.2022 10:20
    U šta se pretvorio Novi Sad, tuga...
    Napad treba okarakterisati kao zločin iz mržnje i zahtevati maksimalne kazne.
    Te siledžije verovatno nisu ni svesne da je hrvatski jezik jedan od šest zvaničnih jezika parlamenta Vojvodine.
  • Gradjanin

    21.12.2022 10:01
    Nisu samo gosti iz Hrvatske, tu su i Bris Taton, amerikanac na Zakintosu, nemacki bracni par u Beogradu, strani turisti iz Holandije, ...
    Ima li leka za nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti