Bešlin: Sprovodi se nasilna srbijanizacija Vojvodine

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da se sprovodi "nasilna srbijanizacija" Vojvodine.
Bešlin je optužio režim Aleksandra Vučića da koristi ultranacionalističke grupe kao "batinu" kojom se uništava proevropska i levo-liberalna ideja, koja je "jedina stvarna alternativa vlasti".
Bešlin je u intervjuu za portal VOICE rekao da su se upravo u Vojvodini najviše razvijale takve ekstremističke grupe, jer je ta pokrajina "večito percepirana kao nedovoljno pouzdan element".
"Fašizam teži poravnanju, nasilnom Glajhšaltungu, kako se to nazivalo u Trećem rajhu i zbog toga mora biti iskorenjena svaka vrsta različitosti", ocenio je Bešlin.
 
Dodao je da je "srbijanizacija Vojvodine" deo ozbiljnije strategije "duboke države" Srbije u odnosu prema Vojvodini, da se na taj način Vojvodina ne samo drži u pokornosti, nego da se čitav proevropski-autonomistički pokret u pokrajini drži pod nekom vrstom pritiska.
 
Bešlin je ocenio da će Aleksandar Vučić ići dalje ka izolacionističkoj politici, u regionu će ići na dalju agresiju "prema državama koje smatra provizornim i privremenim - Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora a možda i Severna Makedonija", dok će prema iznutra pojačavati represiju i svoju ultradesničarsku retoriku.
  • Bakit

    06.02.2023 12:52
    Trt.. trt...
    Sto vi vojvodjani niste za vreme Tita trazili samostalnu Vojvodinu...trt...trt.
    Dobili bi ste Goli otok da je tamo napravite.
    Pripojite se susedima jer to sto pise vajni istoricar i ostali nije srbijanizacija nego fasizacija sa vase strane.
    Znaci vi hocete kao i Kosovo.
    Kako vas nije sramota?
    Isto su govorili Hrvati i Slovenci da oni rade,a Beograd se gradi...kao Srbija ih pljacka.I razbili Jugu i potrcali u EU a sada kukaju.
    Svi koji ne zele da zive u Vojvodini neka idu gde je bolje.Evo mozete u ostatak Srbije,tu je "bolje".
  • Mihajlo Pupin

    24.12.2022 20:59
    Decentralizacija
    Sa Srbijom zajedničko i u najboljem slučaju samo Vojska i Moneta.
    Dokle god se bude Beogradu harač plaćao a ne porez Somboru, Subotici, Kikindi, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Zemunu ili Pančevu nastaviće se propadanje i uništavanje Vojvodine!
  • Radojka

    23.12.2022 22:01
    Vratite latinicu na gradske buseve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti