U Novom Sadu počela obuka službenika za zaštitu podataka o ličnosti

Obuka za sprovođenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za službenike koji se bave primenom ovog zakona počela je danas u Novom Sadu.
U Novom Sadu počela obuka službenika za zaštitu podataka o ličnosti
Foto: 021.rs

Obuci prisustvuju ovlašćena lica za zaštitu podataka o ličnosti i druga lica koja se bave primenom ovog zakona  iz gradskih, pokrajinskih i drugih javnih ustanova.

Obuku sprovodi akreditovani predavač Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i lokalni ekspert za zaštitu podataka o ličnosti, uz podršku multi-donatorskog projekta "Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji" (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit" (GIZ).

Cilj obuke je da se lica koja rukuju podacima upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima i osposobe za pravilnu primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. 
 
Događaju je prisustvovao i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. Kako navodi, cilj ovih obuka je, između ostalog, da se utvrdi da li svi oni organi koji obrađuju podatke građana to čine odgovorno, da li čuvaju podatke, da li upoznaju lica čiji su podaci obrađivani sa tom činjenicom, i slično. 
 
"Zakon je u primeni od 2019. godine, ali nažalost, ni građani, a ni rukovaoci podacima nisu baš najbolje upoznati sa svojim pravima, odnosno svojim obavezama. Iako je prošlo već više od tri godine, postoji kontinuirana, stalna potreba za obukama, za objašnjavanjima, za približavanjem zakona građanima. I to je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta", ističe Marinović. 
 
Ovo je prva od 15 obuka koje će se sprovoditi u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave. Osim toga, biće organizovane i panel diskusije na temu zaštite ličnh podataka, koje za cilj pre svega imau podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana.
  • Tata

    21.12.2022 20:29
    Lični podaci ?
    Koliko je ovo usklsdjeno sa novim zakonom o policiji ? Šta policiji predstavlja zaštita ličnih podataka ?
  • max

    21.12.2022 18:32
    koje dileje
    Pa grad je kroz softver SAP-a hrvatskoj firmi da sve lične podatke najmanje za 14.000 zaposlenih u javnom sektoru bez njihovog znanja i odobrenja. Da li je to moguće pitam te čuvene stručnjake koji obučavaju zaposlene o zaštiti podataka o ličnosti. Zašto se ovim problemom niko od nadležnih državnih organa nije bavio, niti se danas bavi. Da li za to treba neko da odgovara. Zatim, koliko se para iz budžeta dalo firmi od koje se posle odustalo a posao nije implementiran, pa je angažovana druga firma koja je ponovo plaćena za isti posao. Da li DRI i tužilaštvo ima imalo savesti pa da pokrene ovo pitanje.
  • Nenad

    21.12.2022 13:27
    Igrokaz
    Većina ličnih podataka se davno "raspršila", tako da je ovo više farsa nego zaštita.
    Ko se seća, do pre nekoliko godina, prilikom plaćanja utroška vode na portirnici se obavezno skenirala lična karta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti