Prva transplantacija bubrega sa preminule osobe na živu ove godine u KCV: Najviši stepen humanosti

Prva kadaverična transplantacija bubrega u ovoj godini - transplantacija sa preminule osobe na živu, urađena je u subotu u Kliničkom centru Vojvodine.
Prva transplantacija bubrega sa preminule osobe na živu ove godine u KCV: Najviši stepen humanosti
Foto: Pixabay

Bubreg je dobila 48-godišnja pacijentkinja, a preoperativna priprema, transplantacija, kao i prvi postoperativni dan protekli su uredno, navode čelnici KCV.

Ova zdravstvena ustanova navodi da želi da se pridruži promociji davalaštva ćelija, tkiva i organa, kao čina najvišeg dometa humanosti koju pojedinac ili porodica pojedinca može da ima.

"Osim toga, napominjemo da je u toku 2022. godine u KCV izvedeno osam transplantacija bubrega od strane živih srodnih davalaca. Svi primaoci i davaoci su imali uredan postoperativni tok, otpušteni su iz Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa i nalaze se na kućnom lečenju i rehabilitaciji sa dobrom funkcijom transplantiranih organa. Sve ovo govori o uvežbanosti brojnih timova za transplantaciju KCV i omogućuje dalji kontinuitet u obavljanju ovih procedura", poručuje Klinički centar Vojvodine.
 
Stručnjaci KCV se nadaju da će se ubuduće ovaj vid donacije organa obavljati rutinski u ovoj ustanovi, kao i prethodnih decenija.
 
"Transplantacije organa od strane živih i kadaveričnih donatora su ne samo vid najvišeg stepena humanosti pojedinca i porodica preminulih osoba, nego i jedini način preživljavanja, poboljšavanja kvaliteta života i trajnog izlečenja mnogih pacijenata", navodi se u saopštenju KCV.
 
Inače, oko 2.000 odraslih i nekoliko desetina dece u Srbiji trenutno zavisi od donacije bubrega, kojih nema dovoljno.
  • Joca

    19.04.2023 12:39
    Zasto
    se prica samo o transplantaciji bubrega. Sta je sa drugim organima??? I zasto se vec jednom nesto ne poktene u pravcu transplantacija opet????
  • Svetlana NS

    26.12.2022 14:21
    Kad smo mrtvi
    Samo da objasne doktori razliku između moždano mrtvog i preminulog čoveka i od koga se može uzeti organ, a od koga ne. Zašto u operacionu salu za vreme tranplantacije prvo ulazi anestetičar prilikom "uzimanja" organa?
  • Minh

    26.12.2022 08:53
    Konacno se nesto malo pomerilo... ali mora da se pomeri mnogo vise u pravcu transplantacija i spasavanja zivota na ovaj nacin. To je zaista najvisi stepen humanosti. Ali zasto se radi samo transplantacija bubrega trenutno, sta je sa drugim organima???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.