Kreni-promeni: Novosadska vlast vrši pritisak da se uklone bilbordi koji mere zagađenje

Pokret Kreni-promeni objavio je da gradska vlast u Novom Sadu vrši pritisak i preti kako bi se uklonili bilbordi koji mere zagađenje u gradu, a uklanjanje bilborda je najavljeno za ponedeljak.
"Pritisak se vrši na kompaniju koja izdaje bilbord i preti se podnošenjem krivičnih prijava zbog navodnog širenja panike. Neverovatno da bilo ko bilo kome preti zato što javno deli informacije od značaja za zdravlje građana", navode iz Kreni-promeni.

Dodaju da "vlast treba da kažnjava one koji mimo zakona zagađuju, a ne one koji iznose informaciju o tome".

U 25 gradova i opština u sklopu kampanje "Istina o zagađenju" postavljeni su bilbordi i baneri na kojima građani mogu da očitavanjem QR koda vide trenutnu zagađenost, savete, ali i slikoviti prikaz 3D modela pluća koji menja boju u zavisnosti od nivoa zagađenosti vazduha.
 
"Ovu akciju, kao i većinu drugih, finansirali smo od malih donacija građana i u 25 gradova smo postavili bilborde. Uglavnom smo ih postavljali na privatnim površinama, a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu smo ih i zakupili na javnim površinama", kaže direktor kampanje Savo Manojlović.
 
Prema njegovim rečima, "jedino u Novom Sadu prave problem".
 
"Moram istaći da su u ovom gradu pravili na početku problem i kada smo skupljali potpise za narodnu inicijativu, pa su na dan početka skupljanja potpisa povukli overivače. Vlast u Novom Sadu pokazuje izuzetno bahat odnos prema narodu", navodi Manojlović.
 
 
Bilbordi su postavljeni i u Staroj Pazovi, Pančevu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Vršcu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Tutinu, Čačaku, Šapcu, Raškoj, Kruševcu, Vranju, Arilju, Požegi, Užicu, Lazarevcu, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Bajinoj Bašti, Kopaoniku i Leskovcu.
  • AnaMirjana

    26.12.2022 14:16
    Razlog? Pare, pare, pare, pare..
  • piskaralo

    26.12.2022 11:41
    ko je propustio: Makedonija je uvela vanredno stanje zbog zagadjenosti vazduha.
  • Jacovitti

    26.12.2022 10:09
    Kod Svetog Petra:
    - A što si ti stigao ovde?
    - Pluća. Posledica zagađenja…
    - A je si li se borio protiv zagađenja?
    Stop, stop, stop!
    Ne da se borio protiv zagađenja, nego je pljuvao po onima koji su se borili. Do duše, to je radio iz materijalnih razloga – sendvič.
    Na to će Sv. Petar:
    - Eeeeeeee, pa onda znaš i sam gde ti je mesto. I pozdravi mi onog repatog i rogatog sa trozupcem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti