Rekord prosečne plate u Novom Sadu: Sada je viša od 90.000 dinara neto - zarađujete li vi toliko?

Prosečna plata u Novom Sadu dostigla je novi rekord i prešla iznos od 90.000 dinara neto.
Rekord prosečne plate u Novom Sadu: Sada je viša od 90.000 dinara neto - zarađujete li vi toliko?
Foto: 021.rs

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna novosadska plata je u oktobru iznosila 90.198 dinara bez poreza i doprinosa, što je za oko hiljadu dinara više u odnosu na prethodni presek.

Novosađani imaju rekordne plate na nivou Vojvodine.

Kad je reč o pokrajinskom proseku, na nivou Vojvodine je u oktobru prosečna zarada iznosila 72.064 dinara neto, što je tek nešto niže od prosečne srpske plate, koju "diže" Beograd.
 
Prosečna srpska plata je trenutno 75.353 dinara bez poreza i doprinosa, zvanični su podaci.
 
Najniže plate u Vojvodini imaju zaposleni u Malom Iđošu, gde je u oktobru isplaćen prosek u iznosu od 56.023 dinara neto
 
Kolika je realna plata u Srbiji?
 
Prosečna plata je pokazatelj koji malo ko doživljava kao realan u pogledu zarade prosečnog građanina. Zato Republički zavod za statistiku na mesečnom nivou objavljuje i iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji, što je medijalna zarada.
 
U oktobru je medijalna zarada bila 57.810 dinara neto, što je suma najbliža pravoj prosečnoj plati.
 
Kad je reč o javnom sektoru, najviše zarađuju zaposleni u javnim državnim preduzećima, gde je prosečna neto zarada 88.552 dinara.
 
Šta dalje?
 
Očekuje se da će obračun prosečnih zarada za novembar i decembar biti još viši zbog isplata redovnih godišnjih i prazničnih bonusa i nagrada, kao i povišica usled inflacije.

Komentari 109

  • savche

    31.12.2022 08:11
    Nije IT
    Banditi svih profila su oni koji dižu prosek: političari, neuki direktori javnih firmi, ostali po javnim firmama "preko veze".
    Programeri su uglavnom izvan ovog proseka jer bivaju plaćeni sa inostranih računa na privatni konto pošto im država još uvek nije regulisala status.
    Dakle, ne skrećimo pažnju sa pravih krivaca za propast ove zemlje i lažnih statistika.
  • Milos NS

    30.12.2022 16:15
    Ti imaš kupus a ja slaninu...
    Moja žena sa tehničkim fakultetom u JKP Čištoća za 50.000 dinara. Radnici po fabrikama rade za slične plate. Po radnjama, marketima, buticima slične plate. To što 10.000 programera radi za 200.000 dinara i podižu prosek na 70,80000 dinara je slaba uteha za prosečno plaćen narod koji jedva krpi kraj sa krajem u zemlji sa najskupljom hranom i benzinom.
  • Ana

    30.12.2022 12:36
    Volim ove Ja sam bio vredan
    Jao, ovih komentara, ja sam bio vredan, pa sad zaradjujem vise od proseka. Vecina IT-jevaca misle da su oni najvredniji zato sto imaju velike plate i misle da samo lenguce i neobrazovani rade za manje pare. Dalje od svog nosa i svog bubbla u kome zive ne vide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.